Forronganak a román gazdák az ukrán gabona miatt: komoly lépésre készülnek

Forronganak a román gazdák az ukrán gabona miatt: komoly lépésre készülnek

agrarszektor.hu
A fogadkozások és intézkedések ellenére rendszeresen kijátsszák az exporttilalmat Romániában, az ukrán mezőgazdasági termékek Moldován át érkeznek az országba. A gazdák pedig fenyegetőznek és tiltakoznak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Miután szeptember 15-től kezdődően az Európai Bizottság nem hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat a korábban kedvezményezett öt, Ukrajnával szomszéd tagország - Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia - esetében, Florin-Ionut Barbu román mezőgazdasági miniszter hangzatos kijelentésre ragadtatta magát. A tárcavezető nyilvánosan megígérte a gazdáknak, hogy az uniós embargó megszüntetése ellenére egyetlen kilónyi ukrán gabona sem jut be az országba. Garancia gyanánt a két ország miniszterelnöke, illetve mezőgazdasági minisztere közötti „gentleman agreementet” vonultatta fel - írja a Magyar Nemzet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hivatalos kormányközlemény is napvilágot látott, abban többek között az szerepelt, hogy a román kormány megvárja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló ukrán cselekvési terv bemutatását, és annak függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló intézkedésekről. A hivatalos szervek egyelőre alatt állítják, hogy a vámállomásokon egyetlen, importra szánt szállítmányt sem jelentettek be. Az „iparágon” belül viszont máshol keresik a megoldást, hiszen, mint kiderült, moldovai áruként érkezik Romániába az ukrán búza és repce. 

Korábban egyébként az Ukrajnából exportált mezőgazdasági termékek 95 százaléka az Európai Unióban maradt, ami súlyos piaci zavarokat okozott. A romániai gazdákat pedig a jelenség legnagyobb vesztesei közé sorolják magukat, ami nem is meglepő, mivel 45 százalékuk fizetésképtelenné vált. A gabonafélék és olajos növények felvásárlási ára ugyanis olyan mértékben csökkent, hogy a termelők egyszerűen nem tudtak már törleszteni a korábbi vetéssel kapcsolatos adósságaikat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Más célországokba folyt az export Románián keresztül, ami megteremtette a feltételeket arra, hogy jelentős mennyiségű árut rakodjanak ki nálunk. Bár azt mondták, hogy március 15. és szeptember 15. között betiltották a búza, az árpa, a repce, a napraforgó és a kukorica importját Romániába, Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába és Bulgáriába, az európai, az ukrán és a nemzeti hatóságok ezt nem tartották be, amit a statisztikai adatok is bizonyítanak

- olvasható a gazdaszervezetek által a kormányhoz intézett levélben.

A gazdák azonban azzal "fenyegetőznek", hogy ha a jelenlegi 2-ről valóban havi négymillió tonnára emelik a Románián áthaladó ukrán mezőgazdasági termékek mennyiségét, akkor eltorlaszolják a konstancai kikötőt és a határátkelőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?