agrarszektor.hu • 2023. október 9. 16:02
Véget ért a nyár, és ezzel együtt a csonthéjas gyümölcsök szezonja is. A Francia Őszibarack- és Kajszitermelők Szövetsége (Pêches et Abricots de France) áttekintést adott ki az idei kissé "szokatlan" szezonról. Míg a 2023-as év a nektarin és az őszibarack esetében "meglehetősen kielégítően" alakult, addig a kajszi esetében sokkal "vegyesebbek" voltak a tapasztalatok.
Kajszi
A szezon elején számos jégeső sújtotta a Bouches-du-Rhône, Gard és Drôme régiók gazdaságait, ellenben a késő tavaszi időjárási körülményeknek köszönhetően ezek a veszteségek nem lettek jelentősek. A számadatokat még meg kell erősíteni, de a betakarítási mennyiségek majdnem 25%-kal magasabbak voltak, mint tavaly (az előrejelzések április végén 125 000 tonnáról szóltak). Bár a májusi esőzések megmentették a termés egy részét, a szezon első részében mégis meggyengítették a gyümölcsöt. Június végéig kellett várni kielégítőbb termésre, a piac nehéz technikai körülmények között nyílt, nagyon heterogén minőségű gyümölcsökkel és jégeső okozta károkkal. Emlékeztetőül, a becsült európai termés 500 000 tonna volt, ami az Emilia-Romagna régióban bekövetkezett veszteségek miatt kissé elmaradt a várható mennyiségtől. Spanyolország és Franciaország megőrizte potenciális termésmennyiségét, köszönhetően a májusi esőzéseknek - írja a NAK.
A június vége és július közepe közötti termeléscsúcskori mennyiségeket nehézen vette fel a piac, a Spanyolországgal szembeni éles verseny és a nehéz gazdasági helyzet (alacsony vásárlóerő, zavargások) és rossz időjárás miatt. A termelők és a forgalmazók ezért úgy döntöttek, hogy egyesítik erőiket az értékesítés fellendítése és a piac megtisztítása érdekében. Számos promóciós akciót szerveztek jelentős árengedményekkel, amelyekben a termelők, a központi beszerzési ügynökségek és számos kiskereskedő megállapodott. Az Interfel kommunikációs kampányt is szervezett a fogyasztás ösztönzésére az akut válság idején. Ez az általános mozgósítás lehetővé tette számunkra a készletek gyors csökkentését - magyarázta Raphaël Martinez a Francia Őszibarack- és Kajszitermelők Szövetségének igazgatója.
A szövetség folytatja a 2019-ben indított "Kajszi Minőségi Terv" kidolgozását, amelynek 2 tengelye van: fajtajegyzékek, amelyek segítik a termelőket a kiemelkedő ízpotenciállal rendelkező fajták kiválasztásában, valamint a kajszi minőségi mutató, amely a szállítmányozási állomáson történő csomagoláskor meghatározza a tételek minőségi potenciálját. Erre a munkára azért van szükség, mert "ha a gyümölcsünk nem megfelelő minőségű, nehéz új fogyasztókat találni és ismételt vásárlásokra ösztönözni."
Őszibarack és nektarin
Az őszibarack és nektarin esetében idén nem sok minőségi probléma merült fel. A szezon később kezdődött, mint a kajszi esetében, ezért a szüret idején kevésbé érintette őket a kedvezőtlen időjárás. A rendszeres napsütésnek köszönhetően a gyümölcs minősége kiváló volt. Az augusztus közepén, a hőhullámot követő viharok gyengítették a gyümölcsök minőségét körülbelül 2 héttel a szezon vége előtt. A májusi esőzések a kajszihoz hasonlóan véget vetettek az aszály veszélyével kapcsolatos bizonytalanságoknak. A spanyol normális termelési szintek mellett az európai kínálat valószínűleg meghaladta a 2 600 000 tonnát, ami közel 300 000 tonnával lett több, mint a tavalyi mennyiség. A nehéz gazdasági környezet és a fogyasztás szempontjából kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére Észak- és Nyugat-Franciaországban a piac viszonylag kiegyensúlyozott maradt. Igazi bravúr, mivel a szezon kezdete óta a Spanyolországból érkező nagy mennyiségek versenyeznek a francia termeléssel. A jelentős feszültségek ellenére azonban idén is megmaradt az értékesítés folyamatos áramlása, valamint a visszatérő szép időjárás egészen az utolsó napokig nagy keresletet biztosított.
Laposbarack
A spanyol laposbarack még mindig jelentősen korlátozza a francia gyümölcs jelenlétét a polcokon, de Franciaországban erős a kereslet e szegmens iránt, így a hazai termelésnek fokozatosan növekednie kell. Néhány termelő már belevágott (Franciaország jelenleg 5000 tonnát termel), és hamarosan mások is követhetik őket. Az egyetlen hátránya a spanyolhoz képest, hogy magasabbak a termelési költségek. A francia termelés csak alkalmanként lesz képes felvenni a versenyt a spanyol gyümölccsel, mert az alacsony árpozíció és az ízminőség mellett Spanyolország nagy mennyiségben termel. Az sem garantált, hogy a kiskereskedők a spanyol terméket a drágább francia gyümölccsel akarják majd helyettesíteni. Remélhetőleg az olyan tényezők, mint a származás, a környezeti értékek és a szénmegkötés a gyümölcsösökben a francia gyümölcsöknek fog kedvezni.