Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.10.20.) napon.
2023.10.20. péntek: Általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, és reggeltől, kora délelőttől már csak egy-egy zápor fordulhat elő, de az északkeleti tartósabban borult részeken szitálás is lehet. Sokfelé erős, az Észak-Dunántúlon viharos lesz a déli szél, az Északi-középhegységben helyenként gyengébb lehet a légmozgás.
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul, a déli megyékben 27, 30, míg a kevésbé szeles északkeleti részeken néhol 20 fok alatt valószínű. Késő estére 17 és 24 fok közé csökken a hőmérséklet.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Jelentős melegedés zajlik, emiatt a melegfronti panaszok fokozódhatnak. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de ingerlékenyebbekké, fáradékonyabbá is válhatunk.
A következő napon várható időjárás
2023.10.21 szombat: Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős időre számíthatunk. Összességében több helyen várható eső, zápor, helyenként zivatar is előfordul. Az északnyugati országrészben kisebb a csapadék esélye. Sokfelé lesz erős a déli, délnyugati szél. A csúcsérték 17 és 28 fok között valószínű, a tartósabban csapadékos tájakon lesz a hűvösebb idő, a Tiszántúlon a melegebb.
Friss híreink:
Nagyot zuhant a sertéshústermelés az EU-ban - a december húzhatja fel az árakat
Az utóbbi években az EU egészében csökkent a sertésállomány, 2012 és 2022 között összesen 8,42 millióval kevesebb lett a sertés, vagyis 6 százalék tűnt el. Idén az uniós sertéshústermelés 8 százalékkal, 11,9 millió tonnára esett vissza az év első hét hónapjában.
Terjed a burkolt áremelés az élelmiszereknél
A megnövekedett inflációs környezetben régi, jól bevált módszerhez nyúltak Nyugat-Európában az élelmiszergyártók: kismértékben csökkentik a termékek mennyiségét, illetve méretét, amely változatlan ár mellett burkolt áremelésként értékelhető. Az úgynevezett „shrinkflation” jelensége már egy nagy kereskedelmi láncot is látványosan felbosszantott. Idehaza más a helyzet, nálunk annyira kiugró élelmiszerdrágulás volt az elmúlt időszakban, hogy már az ilyen trükkök sem működtek.
Van bőven ebből a húsból Magyarországon, de alig esszük: miért nem kell senkinek?
Kelendő a magyar nyúlhús, de inkább csak külföldön. A termelés csaknem 96 százaléka külföldre megy, amit a jelek szerint egyre kevesebb tenyésztő állít elő. Körülbelül 20 dekagramm nyúlhúst eszünk Magyarországon fejenként egy évben, míg az európai átlag két kilogramm. A legtöbb kiskereskedelmi láncban ma már kapható a húsféle, de főleg az ára miatt inkább a baromfihúst preferálják a magyarok.
A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:
Ez már nem úri luxus többé: így utazhat bármelyik magyar fillérekért télből a nyárba
Habár hónapok óta csökkennek Magyarországon a reálbérek, a legutóbb mért infláció pedig 12,2% volt, az utazási irodák mégsem panaszkodnak, a nyári szezon kiemelkedően jól sikerült szinte mindenhol, megközelítették a utolsó békeév, 2019 számait. De hogy hová utaztak ennyien, egyáltalán szüksége van-e még az embereknek a digitalizáció korában utazási irodákra, valamint mik a legújabb, legforróbb trendek, arról a Kartago Tours augusztusban kinevezett vezetőjét kérdeztük. Bocsák Zsófiát akkor bízták meg a feladattal, amikor idén év elején szerkezeti változásokat hajtottak végre és kicsit átalakult a cég.
Késő ősszel szüretelik Tokaj valódi aranyát: így készíts belőle vendégváró luxuseleséget
Késő ősszel szüretelik az egyik legkedveltebb hungarikumunk, a híres-neves tokaji aszú alapanyagául szolgáló aszúszemeket, amelyek egy különleges penészgombának köszönhetik egyedi megjelenésüket és ízüket. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni a mézédes tokaji aszúról: milyen tények és tévhitek kapcsolódnak hozzá, milyen fogások mellé fogyasszuk és hogyan használjuk a magyar konyhában, ha különféle ételeket szeretnénk ízesíteni vele?