Vége a szüretnek: ilyen szőlőtermés várható 2023-ban

agrarszektor.hu2023. október 30. 19:33

Kitűnő a szőlőtermés, nagyon jó évjáratra számít Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. A felsőörsi és a mindszentkállai birtokon október közepén ért véget a szüret, jó minőségű fehér és kék szőlőt tudtak betakarítani. Pedig a csapadékos tavasz és nyár feladta a leckét, a szokásosnál is jobban oda kellett figyelni a növényvédelemre - derült ki a pincészet közleményéből.

Benesch Antal szerint nagyon jó minőségű kék szőlőt tudtak idén szüretelni, a fehér fajták pedig - mind a sauvignon blanc, mind a rajnai rizling - nagyon aromásak. Decemberben már többet tudnak majd, hiszen látniuk kell, hogyan alakulnak az érlelés során a borok, de a főborász nagyon szép évjáratra számít, pedig - mint mondta - pedig küzdelmes hónapok állnak mögöttük. A pincészet két saját tulajdonú birtokon, a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken, a Káli-medencében található Mindszentkállán folytat szőlőművelést egyházmegyei keretek között. Összesen hét fajtát - sauvignon blanc-t, rajnai rizlinget, olaszrizlinget, kékfrankost, cabernet sauvignont, cabernet franc-t és syrah-t - takarítottak be.

A nyár fülledt, csapadékos volt, később értek be a szőlőfürtök, így a szüret is kéthetes csúszással kezdődött a felsőörsi és a mindszentkállai birtokon. A Veszprémi Érseki Pincészet legkorábban érő fajtája a sauvignon blanc, szeptember közepén ezzel a népszerű szőlőfajtával kezdték a szüretet, amelyet a rajnai rizlinggel és az olaszrizlinggel folytattak, majd a kék szőlők betakarításával zártak október második hetében.

A szeptember különösen meleg és száraz volt, így ki tudtuk várni, hogy tökéletesen beérjenek a kék szőlők, amiket teljes biológiai érettségben szedtünk le

- mondta Benesch Antal, kiemelve: elégedett az idei terméssel, megfelelő volt a cukorfok és a savtartalom is.

Csapadékos és hűvös volt a nyár

A sokéves átlagot meghaladó tavaszi és nyári csapadékmennyiség viszont feladta a leckét, a gombás megbetegedések - például a lisztharmat és a peronoszpóra - megelőzésére fokozottan ügyelniük kellett. A főborász hozzátette, hogy júliusban és augusztusban minden nap ott kellett lenniük a birtokon, precíz, alapos munkával tudták megvédeni a szőlőt. A növényvédelemre és a fitotechnikai műveletekre, a zöldmunkára is nagyon oda kellett figyelniük. A szakember hozzátette: a kézi szüretelésnek és válogatásnak köszönhetően kizárólag ép, egészséges szőlőből készül bor.

A Veszprémi Érseki Pincészet három új borcsaládja idén debütált: az alapborok a Vesprim Infula nevet kapták, a középkategória borai a Mandorla családnéven szerepelnek, míg a prémium borok az 1277 nevet viselik. Utóbbi fontos dátum, azóta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel az érsekség és jogelődje, a Veszprémi Püspökség.

Mind az idei sauvignon blanc, mind a rajnai rizling esélyes arra, hogy olyan kiváló borokat készítsünk belőlük, amelyeket megkaphatják a prémium borcsalád nevét

- jelentette ki Benesch Antal.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
borászat, szüret, szőlőfajta, bortermelés, pincészet, évjárat, szőlőtermés, bortermés, szőlőbirtok, birtok,