Fordulat a piacon: elképesztő, mennyi műtrágyát vettek nyáron a magyar gazdák

Fordulat a piacon: elképesztő, mennyi műtrágyát vettek nyáron a magyar gazdák

agrarszektor.hu
2023 harmadik negyedévében tehát az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 66 százalékkal több műtrágya és két és félszer több növényvédő szer került a gazdákhoz. A műtrágyák esetében az értékesítési átlagárak 50 százalékkal mérséklődtek, ezzel szemben a növényvédő szereké 3-68 százalékkal emelkedett a 2022-es árszinthez képest. A műtrágyák tekintetében a mészammon-salétrom forgalma háromszorosára nőtt, a karbamidé felére csökkent. A gombaölők és a gyomirtók forgalma a csapadékos időjárásból kifolyólag nőtt, a rovarölőké viszont több mint 50 százalékkal esett vissza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023 júliusában az egy hónappal korábbihoz képest a felével kevesebb műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből, ugyanakkor a 2022-es év július havi értékesítéséhez viszonyítva pedig megközelítőleg azonos volumen fogyott a vizsgált műtrágyákból - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) legfrissebb adatai alapján készült kiadványából. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya továbbra is a mészammon-salétrom (MAS), illetve a Nitrosol, DAM voltak. A teljes havi értékesítés 82%-át a MAS és a Nitrosol, DAM forgalma adta. A MAP forgalma is ebben az évben július hónapban volt a legmagasabb, a legtöbbet ebből az összetett műtrágyából a harmadik negyedévben értékesítik. A MAS és a Nitrosol, DAM tárgyhavi eladott mennyisége 33%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának volumenét. Az AN aránya a tárgyhónapban 1:5 volt a karbamidhoz képest. Az előző év azonos időszakában ez az arány még 1:2 volt. Az értékesítési árak a vizsgált hónapban - az ammónium-nitrát 9,5%-os növekedésének kivételével - egyhangúlag csökkentek 2023 júniusához képest. A MAS, a Nitrosol, DAM és a karbamid ára 6-8%-kal mérséklődött, a többi megfigyelt termék ára több mint 30%-kal esett vissza a tárgyhónapban az előző hónap áraihoz viszonyítva. A legtöbb termék értékesítési ára közel a felére csökkent az elmúlt év júliusához mérten a közölhető adatok alapján, a szuperfoszfát ára azonban 1,4%-kal magasabb lett.

EZ IS ÉRDEKELHET

2023 augusztusában az egy hónappal korábbihoz képest ötször több műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből. Az előző év azonos hónapját nézve pedig közel háromszoros volumen fogyott a vizsgált műtrágyákból. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya továbbra is a mészammon-salétrom (MAS), illetve a Nitrosol, DAM voltak. A teljes havi értékesítés 82%-át a MAS és a Nitrosol, DAM forgalma adta, ezekből majdnem hatszor annyit adtak el, mint egy évvel korábban. A kálium-klorid forgalma is erősödött a vizsgált hónapban, az értékesítés volumene megegyezett a tavaly augusztusival. A korábbi években a kálisó iránt viszont másfél-kétszer nagyobb volt az érdeklődés. Az ammónium-nitrát (AN) aránya a tárgyhónapban 1:3 volt a karbamidhoz képest. Az előző év azonos időszakában ez az arány 1:12 volt. Az értékesítési árak a vizsgált hónapban a legtöbb termék esetében 1-20%-kal nőttek 2023 júliusához képest, a MAS-é a legnagyobb mértékben, amelyet elsősorban a kereslet növekedése generált. Az AN és a Nitrosol, DAM ára ezzel szemben csökkent, előbbié 12%-kal, utóbbié pedig 2%-kal. A megfigyelt termékek értékesítési ára a múlt év augusztusához mérten közel a felére esett a közölhető adatok alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén szeptemberben az egy hónappal korábbihoz képest 40%-kal kevesebb műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből, ugyanakkor az elmúlt év azonos havi értékesítésével szemben közel 20%-kal több fogyott a vizsgált műtrágyákból. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya a mészammon-salétrom (MAS), illetve az NPK 15-15-15 voltak. A teljes havi értékesítés 73%-át a MAS és az NPK 15-15-15 forgalma adta, az előző év szeptemberéhez viszonyítva pedig a MAS iránti kereslet 30%-kal, míg a NPK 15-15-15-é 60%-kal emelkedett. A kálium-klorid forgalma 2022-ben és 2023-ban is a harmadik negyedévben - a korábbi évekhez képest - kevesebb mint a felére esett vissza: a korábbi években ugyanebben az időszakban 20-25 ezer tonna fogyott belőle, míg idén és tavaly mindössze 10-11 ezer tonna. Az ammónium-nitrát (AN) aránya a tárgyhónapban 1:2 volt a karbamidhoz képest. Az előző év azonos időszakában ez az arány 1:30 volt. Az értékesítési árak a vizsgált hónapban vegyesen mozogtak. 2023 augusztusához képest a szuperfoszfát ára csökkent a legnagyobb mértékben, 15%-kal, míg a karbamidé csaknem ennyivel, 12%-kal nőtt. A megfigyelt termékek értékesítési ára a múlt év szeptemberéhez mérten legalább a felére vagy az alá esett. A legnagyobb mértékben, 68%-kal, a MAS ára csökkent.

A növényvédő szerek tekintetében is az augusztus volt a legerősebb hónap

2023 júliusában a megfigyelt szerek értékesített volumene 40%-kal maradt el az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomhoz képest. A gombaölők és a gyomirtók iránti kereslet a kétharmadára esett vissza, míg a rovarölőké a negyedére apadt. A gombakárosítók és a gyomok a hűvösebb, csapadékosabb időjárás miatt nagyobb mértékben voltak jelen a megfigyelt időszakban. A tárgyhavi növényvédőszer-eladások volumenben 44%-kal haladták meg az előző évi júliusi forgalmat. Ezen belül a múlt év júliusában a megfigyelt gombaölők és gyomirtók forgalma közel 60%-kal, illetve 50%-kal növekedett, míg a rovarölőké 23 százalékkal kisebb lett. A tárgyhavi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak. Volt olyan termék, amelynek az ára 27%-kal nőtt, de olyan is, amelyé 15%-kal csökkent. A 2022. júliusi árakhoz képest a megfigyelt termékek értékesítési árai jóval, akár 59%-kal is magasabbak voltak, néhány termék kivételével, amelyek ára 29-50%-kal is csökkent.

Idén augusztusban a megfigyelt szerek értékesített volumene közel a háromszorosára emelkedett az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomhoz képest. A rovarölők iránti kereslet a kétszeresére, míg a gyomirtóké a négyszeresére nőtt. A gombaölőkből a kereskedők az előző havi mennyiségnek a harmadát értékesítették. A tárgyhavi összes növényvédőszer-eladás volumenben viszont 4,5-szer haladta meg az előző évi augusztusi értékesítést. A tárgyhavi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak, volt olyan termék, amelynek 16%-kal emelkedett az ára, másé 27%-kal visszaesett. Az egy évvel korábbihoz képest augusztusban az értékesítési árak jellemzően jóval, akár 150%-kal magasabbak voltak, de olyan termék is volt, amelynek az ára 50%-kal csökkent.

2023 szeptemberében a megfigyelt szerek értékesített volumene a felére esett az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomhoz képest. A rovarölők és a gyomirtók iránti kereslet közel 50%-kal csökkent, míg gombaölőkből a kereskedők az előző havi mennyiségnek az ötödét értékesítették. A talajfertőtlenítő szerek között volt olyan, amelyből egyáltalán nem történt értékesítés. A tárgyhavi összes növényvédőszereladás 20%-kal maradt alatta az előző évi szeptemberi volumennek. A szeptemberi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak, volt olyan termék, amelynek 38,2%-kal nőtt az ára, más növényvédő szeré ugyanakkor 21,3%-kal csökkent. A vizsgált hónapban az értékesítési árak jóval, 10-56%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, néhány termék kivételével, amelynek a felére csökkent az ára.

Jóval több műtrágyát és növényvédő szert vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban

2023 harmadik negyedévében tehát az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 66%-kal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül a mészammon-salétrom forgalma élénkült a leginkább, amely közel a háromszorosára nőtt. Ezzel szemben a karbamid iránti kereslet a felére apadt. Az előző tárgyidőszak áraihoz mérten a mészammon-salétrom ára csökkent a legnagyobb mértékben a megfigyelt időszakban. A legtöbb termék esetében átlagosan 50% körül alakult az árak mérséklődése.

A növényvédő szerek esetében 2023-ban a július-szeptember havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékekből közel két és félszer többet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 6%-kal nőtt 2022 harmadik negyedévéhez mérten a csapadékosabb tavaszi-nyári időjárásnak köszönhetően. Ezzel szemben a rovarölők forgalma 56%-kal kevesebb, míg a gyomirtóké 3,5-ször több lett. A vizsgált termékek értékesítési átlagára egy-két termék kivételével egyhangúan, 3-68%-kal nőtt a tárgyidőszakban az előző év harmadik negyedévéhez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?