Nincs megállás: őrület, mennyibe kerül most a léalma Lengyelországban

Nincs megállás: őrület, mennyibe kerül most a léalma Lengyelországban

agrarszektor.hu
Az előző évinél 150%-kal magasabb szintre, 66-70 Ft/kg közé emelkedett a léalma felvásárlási ára a lengyeleknél. A szakértők most egy kisebb szünet várható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Október utolsó hetében is kitartott az ipari alma áremelkedése: napról napra nőtt a felvásárlási ár, ami november elejére elérte a 0,78-0,82 PLN/kg (66-70 Ft/kg) szintet. Ez több, mint 30%-kal magasabb, mint egy hónapja, és 150%-kal múlja felül a tavaly október végén regisztrált átlagárat - írta meg a FruitVeB.

Az ipari alma felvásárlási árának növekedését előidéző legfontosabb hajtóerő az elégtelen kínálat, mivel a feldolgozók kereslete ezt messze felülmúlja. Továbbra is óriási igény mutatkozik a sűrítmény és az almalé alapanyagául szolgáló gyümölcsre, ám ez nem jelenti azt, hogy a feldolgozók ne szeretnék a jelenleginél valamivel olcsóbban felvásárolni az almát. És úgy tűnik, a november eleji ünnepeket követően most valóban egy kísérlet történik arra, hogy az áremelkedés legalábbis átmenetileg megtorpanjon: az ünnepek alatt a felvásárlás üteme értelemszerűen lelassult, és az utóbbi egy-két napban már valamivel alacsonyabb árajánlatokat jelentettek a lengyel termelők. A napokban dől el, hogy a felvásárlási árak átmenetileg megtorpannak, vagy folytatódik az emelkedő trend. Az eddigi tapasztalatok szerint azokban az években, amikor október során dinamikus áremelkedést következett be, novemberben és decemberben mindig csökkentek a felvásárlási árak, kérdés azonban, hogy az idei évben a globális piacról jelentkező óriási kereslet ezt képes lesz-e ellensúlyozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?