Ömlik az import paprika Németországba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

Ömlik az import paprika Németországba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
A 2022/23-as (július-június) piaci évben rekordmennyiségű, 18200 tonna marokkói paprika érkezett Németországba közel 30 millió dollár értékben. Marokkó az egyetlen olyan paprikaexportőr, amelynek sikerült növelnie a német piacra irányuló szállításait az előző évben, sőt, az utóbbi évek során folyamatosan 10-20%-os bővülést realizált, míg más országok tavaly általában visszaesést könyvelhettek el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Németország az Egyesült Államok mögött a világ második legnagyobb paprikaimportőre. Összesen 37 országból importálnak, a behozatal több, mint fele Spanyolországból származik, negyedét pedig Hollandiából vásárolják. Az előző szezonban az összesített (közte a spanyol és a holland) importvolumen csökkent egyrészt az aszályos időjárási körülmények hatására, másrészt az EU-ban rekordszintet elérő élelmiszer-infláció miatt - ez azt eredményezte, hogy a fogyasztók a nem nélkülözhetetlen zöldségeken spóroltak, és a paprika még Németországban is ilyennek számít (Lengyelországban például a frisspiaci paprika nagykereskedelmi ára 2022 februárjában csaknem két és félszer magasabb volt, mint egy évvel korábban). Marokkóban egész évben termesztenek paprikát, így a zöldség az év minden hónapjában exportra kerül, a német piacra a legnagyobb mennyiségben októbertől májusig szállítanak - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?