Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Mint látszik, valóban komoly problémák vannak idehaza a mákkal, a kérdés pedig az, hogy mégis, miért Érdemes tudni, hogy a máktermesztés több fázisban kritikus: első a kelés, ami idén is a március-áprilisi szárazságban probléma lehet - és, mint ismert, az elmúlt években igen nagy aszály pusztított Magyarországon. Mivel nem gyökeresedik mélyen, később is gond a csapadékhiány, kipusztul vagy olyan alacsony, gyenge marad, hogy lényeges hozam nem várható tőle. Ez már sokéves tendencia, ezért az utóbbi 10 évben igen erőteljesen az őszi vetésű fajták kerültek előtérbe.
A KSH adatai szerint a mák - beleértve az étkezési, ipari és takarmánymákot is - termőterülete az alábbiak szerint alakult az elmúlt években:
- 2018-ban 3272 hektár
- 2019-ben 5531 hektár,
- 2020-ban 6761 hektár,
- 2021-ben 6546 hektár,
- míg 2022-ben 3359 hektár.
A KSH adataiból továbbá az is kiderült, hogy az étkezési mák ára az elmúlt években nem sokat változott:
- 2018-ben 1464,00 forint,
- 2019-ben 2096 forint,
- 2021-ben 2088 forint,
- 2022-ben pedig 2 309,00 forint volt.
- 2020-ban a koronavírus miatt nem állnak rendelkezésre pontos adatok.
Milyen árakkal találkozhatunk most a boltokban, piacokon?
A mák nem a legolcsóbb alapanyagok egyike, ez tény. Jelenleg a hazai I. osztályú 1400-1500 forint a Nagybani piacon, az import I. osztályú pedig 1200-1500 forint között érhető el. A Tescoban a darált, 200 grammos kiszerelés 729 forint, az étkezési 200 grammos 469 forint, míg az őrölt cukrozott mák 659 forint. Az Auchanban az étkezési mák 599 forint (200 gramm), a 250 grammos máktöltelék pedig 619 forint.
A klímaváltozás árnyékéban
Ahogyan lapunk korábban megírta, klímaváltozás nagyon megnehezítette és meg is nehezíti a termelést. A Nébih is megerősítette akkor: a klímaváltozás egyértelműen hatással van a máktermesztésre, mert az egyre szárazabb tavaszi időjárás miatt a tavaszi mák kelése bizonytalan. Az időben leesett csapadék azért nélkülözhetetlen, mert a mákot többnyire öntözés nélkül termesztik. Az egyre forróbb nyári időjárás sem kedvez a máktermésnek, hiszen ennek következtében terméskötődési problémák léphetnek fel. Pontosan ezek miatt növekedett az elmúlt években az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké csökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.