Ijesztő hírek érkeztek a budapesti erdőkről: ha nem cselekszünk, nagy baj lesz

Ijesztő hírek érkeztek a budapesti erdőkről: ha nem cselekszünk, nagy baj lesz

agrarszektor.hu
30 év múlva eltűnhetnek bizonyos erdőterületek Budapest pesti oldalán - mondta el a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. Reinitz Gábor kiemelte, hogy a klímaváltozás negatív hatásait komplex stratégiával próbálják kivédeni, amit mostantól egy külön szoftver is segít.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Budapest erdeiben járva már most is tapasztalhatók a klímaváltozás negatív hatásai: a hagyományos bükkös és tölgyes erdők ugyanis egyre rosszabban viselik a szárazabbá váló klímát. Ezt erősíti meg a Pilisi Parkerdő és a Soproni Egyetem közös kutatása is - olvasható az Infostart oldalán. Ahogy Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója fogalmazott, a bükk, a gyertyán, illetve a tölgyek közül a kocsánytalan tölgy sokkal inkább a hűvösebb, csapadékosabb, magasabb páratartalmú élőhelyet igényli. A laikusok számára leginkább a száradó, akár százéves bükkfák tűnnek fel leginkább.

A most elkészült klíma-forgatókönyv még ennél is borúsabb jövőképet jelez: eszerint a pesti oldalon harminc év múlva akár több erdős terület is teljesen eltűnhet

- hívta fel a figyelmet Reinitz Gábor.

A szakember a vizsgálat kapcsán elmondta, hogy 30-50 év távlatában várhatóan eltolódás indul a jelenleg még tapasztalható bükkös, gyertyános, tölgyes klímákból az erdős sztyepp klíma irányába. Ez nem jelenti azt, hogy itt nem lehet majd erdővel találkozni, főleg a budai oldalon, ahol kedvezőbbek a körülmények, de a pesti oldalon akár az is előfordulhat, hogy bizonyos helyekről el fognak tűnni az erdők, már ha nem történik beavatkozás.

A Pilisi Parkerdő éppen ezért 2020-ban elindította városi erdőfejlesztési programját. A helyes erdészeti döntéseket egy erre a célra kifejlesztett szoftver is segíti. Ezzel kapcsolatban Reinitz Gábor kifejtette, hogy így tudnak olyan döntéseket hozni vagy beavatkozásokat tenni, amelyekkel az erdőt meg tudják segíteni.

A makroklímára nekünk nincs ráhatásunk, de erdészeti beavatkozásokkal - értem ez alatt az örökerdő-gazdálkodást, a faanyag-termesztést nem szolgáló erdőgazdálkodást, tehát ahol egy állandó erdőborítást, egy változatos fafajösszetételt tudunk fenntartani - már nagyobb erdőtömbök esetében lehet kedvezőbb klímát, az erdőn belül kedvezőbb és állandó mikroklímát tudunk fenntartani

- ismertette Reinitz Gábor.

A városi erdőfejlesztési programnak három fő célja van: az erdők ökológiai értékének és klímavédő hatásának megőrzése, valamint rekreációs képességének fejlesztése. Ehhez a vállalatok és a lakosság támogatására is szükség van, az erdővédelem ugyanis klímavédelmi és jóléti közügy - fogalmazott a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?