Kiderült: csak így lehet eredményes ma a magyar erdőgazdálkodás

Kiderült: csak így lehet eredményes ma a magyar erdőgazdálkodás

agrarszektor.hu
Berlinben, a Német Erdőgazdasági Tanács (DFWR) által szervezett Erdészeti EU-szimpóziumon tartott előadásában Feldman Zsolt a magyar erdőgazdálkodás klímavédelmi céljait és a társadalom felé történő nyitásának eredményeit mutatta be. Emellett hangsúlyozta, hogy az erdőgazdálkodást érintő uniós döntések meghozatalába fontos az erdészek bevonása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint az európai erdők jövőjét, az erdőgazdálkodókat érintő uniós jogalkotási javaslatok megvitatása Brüsszelben gyakran nem az agráriumért felelős, hanem a környezetvédelmi vagy éppen energiaügyi döntéshozó fórumokon történik, lényegében az érintett ágazat bevonása nélkül - írja az AM. Az erdőgazdálkodás kulcsfontosságú, átfogó terület a természetvédelem, valamint az éghajlatváltozás enyhítése és az ahhoz való alkalmazkodás szempontjából is, de ezeken a területeken akkor lehet sikeresen fellépni európai szinten, ha összehangolják a különböző szektorok érdekeit - fogalmazott.

EZ IS ÉRDEKELHET

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy az erdészeti kérdések uniós hatáskörbe vonására irányuló kísérleteket továbbra is el kell utasítani, a szubszidiaritás elvét fenn kell tartani. A klímavédelem szempontjából kulcsfontosságú magyarországi erdők például évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, és a fatermékek használata körülbelül ugyanennyi szén-dioxid kibocsátását váltja ki. Az államtitkár a résztvevőknek bemutatta azokat a magyar erdészeti programokat, mint például a Településfásítási Program vagy az Újszülöttek Erdeje program, amelyek annak a társadalmi bázisnak a kiszélesítését szolgálják, akikre építve közösen lehet az erdők érdekében dolgozni. Beszámolt arról is, hogy az elmúlt 100 évben Magyarország erdeinek területe megduplázódott, ami a magyar erdészek munkájának eredménye.

A Német Erdőgazdasági Tanács Németország jelentős erdészeti ernyőszervezete, amely 41 tagszervezete, tagintézménye és tagvállalata által a teljes németországi erdőgazdálkodási ágazat mintegy harmadának, azaz kb. 4 millió hektáron gazdálkodó, több mint 2 millió erdőtulajdonosnak az érdekképviseletét látja el. A szimpózium célja a fenntartható, multifunkcionális európai erdők fontosságának hangsúlyozása, továbbá a nemzetek közötti együttműködés elősegítése volt. A magyar delegáció célja a német, osztrák, szlovák és lengyel előadók részvételével zajló rendezvényen a jelentős erdőterülettel rendelkező európai országok erdészeti együttműködésének erősítése az európai uniós döntéshozatali folyamatokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02