Itt az újabb tüntetés: több ezer traktorral vonultak az utcára a gazdák

Itt az újabb tüntetés: több ezer traktorral vonultak az utcára a gazdák

agrarszektor.hu
Több főútvonalon is lezárták a forgalmat, és gumiabroncsokat égettek a spanyol gazdák kedden. Az ország mezőgazdasági termelői ezzel csatlakoztak a többi uniós tagállamban élő és tüntető kollégáikhoz, akik a magas költségek, a bürokrácia és a nem uniós országok versenye ellen tiltakoztak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kedden a spanyol gazdák is csatlakoztak az EU-ban egyre nagyobb figyelmet kapó gazdatüntetésekhez. Ahogy Donaciano Dujo, az ASAJA, Spanyolország egyik legnagyobb mezőgazdasági termelői szövetségének alelnöke a TVE országos televíziónak nyilatkozta, a gazdák különböző árnyalatokkal, de az egész EU-ban ugyanazokkal a problémákkal küzdenek - írta meg a Reuters. Az ASAJA és más szövetségek csütörtöktől tiltakozásra szólítottak fel, de sok gazda kedden traktorral az utakra vonult, és a közlekedési hatóságok szerint az egész országban elakadt a forgalom a déli Sevillától és Granadától egészen a francia határhoz közeli Gironáig.

Az elmúlt hetekben a gazdák az európai országokban, köztük Németországban, Franciaországban és Belgiumban is tiltakozó megmozdulásokat tartottak, amelyek néha erőszakba torkolltak. A spanyol mezőgazdasági minisztérium kedden bejelentette, hogy további 269 millió eurós (289 millió dollár) segélyt oszt szét közel 140 ezer gazdálkodónak, hogy enyhítse a hosszan tartó szárazság és az ukrajnai háború hatásait. Katalónia, Andalúzia, Kasztília-La Mancha és Valencia régiókban legalább 14 autópályát lezártak - derült ki a hivatalos közlekedési adatokból.

Manuel Zamudio, a déli Ronda város 46 éves gazdálkodója a nagy kiskereskedőket hibáztatta, azzal vádolva őket, hogy manipulálják a piacot. Mint mondta,

a politikusok csak a nagy láncokkal törődnek. Minket, gazdákat eladtak.

Gironában több száz traktor, amelyeken olyan feliratú plakátok voltak, mint "gazdák nélkül nincs élelmiszer", elzártak egy autópályát, miközben a tüntetők gúnyolódtak, miközben bozótot és gumiabroncsokat gyújtottak fel. A gazdák szerint az EU által a környezet védelme érdekében rájuk kényszerített szabályok miatt kevésbé versenyképesek, mint más régiókban, például Latin-Amerikában vagy az EU-n kívüli Európában élő társaik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06