Igazi csodanövény lapul a magyar földeken: hihetetlen, mi mindenre jó

Igazi csodanövény lapul a magyar földeken: hihetetlen, mi mindenre jó

agrarszektor.hu
A mentafajokat több mint kétezer éve használja az emberiség, a borsmentát viszont csak 250 éve. Mégis napjainkban e fajnak van a legnagyobb gazdasági és gyógyászati jelentősége, felhasználása pedig rendkívül széleskörű. Nagy mennyiségben használja a korszerű gyógyászat, az élelmiszeripar, valamint a kozmetikai ipar egyaránt. A MATE szakértőjének segítségével ismerjük meg közelebbről ezt a különleges gyógynövényt, amelyet 2024-ben az év gyógynövényének választott a Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézetéhez tartozó Gyógy- és Aromanövények Tanszékének docense, Tavaszi-Sárosi Szilvia és munkatársai több éve foglalkoznak különböző eredetű mentaállományok fenntartásával, több mint negyven szabadföldi parcellán. Elmondása szerint a borsmenta természetes előfordulása nem ismert, az aktuális ismeretek szerint Angliából származik, de egyes szerzők szerint a Távol-Keleten alakult ki. A jelenleg Magyarországon termesztett populációk angol eredetűek. A borsmenta két másik mentafaj kereszteződésével létrejött úgynevezett fajhibrid, szülővonalai a vízi menta és a fodormenta. A termesztésben a borsmenta két eltérő formája terjedt el, az egyik a fekete vagy vörös menta, a másik a fehér vagy zöld menta. A borsmenta a nemzetségre jellemzően lágyszárú, földalatti módosult hajtásokkal áttelelő, évelő növényfaj.

A borsmenta levelének és illóolajának fő hatóanyaga a mentol, amely fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású. Az olaját a felső emésztőszervi traktus rendellenessége, epeképződés hiánya, légzőszervi megbetegedések, köhögés, megfázás esetén javasolják. Külsőleg alkalmazható reumatikus fájdalmak, bőrviszketés, csalánkiütés kezelésére. Érdekes tény, hogy a borsmenta esetében egyre változatosabb illóolaj-összetételű fajták is léteznek. A nemesített fajták között vannak „csokoládé”, „citrom”, „gyömbér” és „levendula” illatú növények is.

A MATE Gyógy- és Aromanövények Tanszéke ma Magyarországon egyedülálló a magas színvonalú kutatási és széleskörű oktatási tevékenységével. A tananyagok átfogják többek között a vadon termő és termesztett gyógynövények ismeretét, agrotechnikáját, fitoterápiás és egyéb felhasználásukat, hatóanyagaikat, feldolgozási módszereiket. A MATE Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzési szakára legközelebb a pótfelvételi időszakban lehet jelentkezni. A képzés iránt érdeklődők hazánkban több képzési hely közül is tudnak választani, ezek Gyöngyösön és Keszthelyen, nappali és levelező munkarendben egyaránt elérhetők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?