Tilos használni mostantól ezeket a növényvédő szereket: itt a 2024-es lista

Tilos használni mostantól ezeket a növényvédő szereket: itt a 2024-es lista

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növényvédelmi szakértői évente összeállítják a különböző támogatási programokban tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer hatóanyaglistákat. A hatósághoz minden évben számos kérdés érkezik a listák értelmezését illetően, ezért a hivatal munkatársai egy összefoglalóval nyújtanak segítséget az az eligazodáshoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hatóság növényvédelmi szakértői minden évben összeállítják a különböző támogatási programokban (AÖP, AKG) tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer hatóanyaglistákat, ám ezek értelmezésével kapcsolatban rendszerint sok a kérdés. A könnyebb eligazodás kedvéért a hivatal egy összefoglalót készített - olvasható a Nébih oldalán.

Ezek a hatóanyagok vannak tiltólistán jelenleg

Az Európai Unióban használható növényvédő szer hatóanyagok jegyzékét a növényvédő szerekről szóló uniós jogszabály (az Európai Bizottság 2011. május 25-i 540/2011/eu végrehajtási rendelete az 1107/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a jóváhagyott hatóanyagok jegyzéke tekintetében történő végrehajtásáról) melléklete tartalmazza. A tiltólisták kialakításakor a hatóság minden esetben ezt a jegyzéket veszi alapul. Az a hatóanyag ugyanis, amelyik nem szerepel az uniós rendelet mellékletében, vagy jóváhagyását a hatóság visszavonta, nem használható fel a növénytermesztésben az unió területén.

Fontos tudni, hogy a korábban betiltott hatóanyagok, mint például a klórpirifosz, a fipronil, a dikvát, vagy az uniós szinten soha nem engedélyezett hatóanyagok, mint a klórfacinon, nem szerepelnek a támogatási programok tiltólistáin, azok felhasználása ugyanis enélkül is egyértelműen tilos. Ezt a korlátozást nem írja felül az sem, ha egy már nem engedélyezett hatóanyagú készítmény adott esetben 120 napra szükséghelyzeti engedélyt kap a hatóságtól. A szükséghelyzeti engedély ugyanis kizárólag azok számára adhat lehetőséget a védekezésre, akik nem vesznek részt a támogatási programokban.

Az év közben elfogadott, új hatóanyagú készítményeket - a szer engedélyokiratában foglaltak betartása mellett - fel lehet használni a tiltólistát tartalmazó támogatási programokban. Ez esetben ugyanis olyan, az unióban engedélyezett hatóanyagról van szó, amely a támogatási program tiltólistáján biztosan nem szerepel. További fontos információ, hogy a hatóság 2024-től termékneveket már nem, kizárólag hatóanyagokat jelenít meg a tiltólistákon. Ennek oka, hogy a korábbi években a jegyzékek érthetőségét segítő példa készítményekről, sok esetben az a téves következtetés alakult ki, hogy csak ezen konkrét készítmények felhasználása tilos.

Mit kell tudni a pozitív listákon szereplő hatóanyagokról?

Azokban a támogatási programokban, amelyekhez pozitív lista kapcsolódik, kizárólag azokat a hatóanyagú készítményeket lehet felhasználni, amelyek a kihirdetett pozitív listán szerepelnek. Az év közben engedélyezett, új hatóanyag esetében az adott hatóanyagot tartalmazó készítményeket értelemszerűen nem lehet felhasználni a pozitív listát tartalmazó támogatási programokban, hiszen a szóban forgó hatóanyag biztosan nem szerepel a pozitív listán.

A Nébih arra is felhívta az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy az engedélyokiratokban foglalt felhasználási előírásokat minden esetben be kell tartani! A támogatási programban történő részvételnél ezen szabályok következetes alkalmazásával minimálisra csökkenthető a szankció kockázata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?