Lábaink előtt hever az igazi csodanövény: sokan nem tudják, pedig ingyen van

agrarszektor.hu2024. április 5. 16:01

A medvehagyma a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye, amelyet sokan - amúgy helytelenül -vadfokhagymának is neveznek. A növény friss, finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír, fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre is. A jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik.

Az elmúlt időszakban hihetetlenül népszerűvé vált Magyarországon a kora tavaszi időszak egyik jellegzetes növénye, a medvehagyma (Allium ursinum). Nevét egy népmonda alapján kapta, ami szerint a téli álmukból felébredő medvék előszeretettel fogyasztják nagy mennyiségben, hogy erőre kapjanak az étlen töltött hónapok után. A növényt gyakran nevezik vadfokhagymának is, bár ez a megnevezés teljesen helytelen. A medvehagyma főként a nyirkos és árnyas aljnövényzetben érzi jól magát, főleg a bükkös, gyertyános és tölgyes erdőkben található meg.

Miért ez a tavaszi időszak egyik slágernövénye?

A medvehagymának egyébként nemcsak az illata emlékeztet a fokhagymára, de a benne lévő fő hatóanyag is azonos a fokhagymáéval, ami kedvező hatással van az immun- és keringési rendszerre, mindemellett kutatások igazolják, hogy az érelmeszesedés és a vércukorszint csökkentésében fontos szerepet játszik. Emellett a gasztronómiában páratlan sikernek örvendő növény levelét fűszerként, köretként, szószként, illetve a tisztítókúrák egyik kulcselemeként is fel lehet használni. Amit kevesen tudnák, hogy a levelek, apróra vágva és száraz fehérborhoz hozzáadva keringésjavító hatással bírnak.

Hol és hogyan gyűjthető?

Egyre többen keresik tavaszonként Magyarországon az erdőkben a medvehagymát, ami az utóbbi időben olyannyira felkapott lett, hogy már nem csak a természetjáró ínyencek gyűjtik, hanem egyre többen nagyban is szedik, a gyógyszeripari felhasználása miatt nagyüzemi módon. A nagyarányú gyűjtés miatt sok helyen megritkult a természetes állomány, ezért már nem is mindenhol engedélyezett a már medvehagyma felszedése.

A növénnyel kapcsolatban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot.

Mire kell odafigyelni a medvehagyma szedése során?

A medvehagyma szezonja februártól április végéig tart, utána virágzik, de célszerű még a virágzás előtt szedni levelét. Fontos azonban, hogy a növényt nem szabad összetéveszteni a gyöngyvirággal, a foltos kontyvirággal és az őszi kikericcsel, amelyeknek a levelei ugyan hasonlítanak a medvehagymáéra, de ez utóbbiak mind mérgező növények. Ezért is érdemes óvatosnak lenni, hiszen mindhárom fajjal együtt tud élni a medvehagyma. A gyöngyvirág ugyan később bújik elő, de még bőven a medvehagyma szezonban. A foltos kontyvirág teljesen együtt hajt időben és térben is, és bizony a kicsi levelek a korai gyűjtéskor még alig mutatnak különbségeket. Az őszi kikericsről pedig sok helyen azt írják, hogy kizárólag réti faj, pedig előfordul ligetesebb erdőkben is.

A legfontosabb különbség a medvehagyma és ezek között az előbbi jellegzetes, fokhagymaszerű illata és íze. Ezt azonban nagyobb mennyiségű levél esetében már nehéz ellenőrizni. A legjobb, ha az ember már a gyűjtéskor odafigyel, és nem marokkal, hanem levelenként szedi a medvehagymát. De a piacokon kapható árut sem árt ellenőrizni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdő, növény, gyűjtés, fűszer, gasztronómia, medvehagyma, fűszernövény, gyógynövény, tavasz, tavaszi,