agrarszektor.hu • 2024. április 9. 16:01
Már betakarították az első fűtött termesztésből származó spárgát Svájcban. Az országban egyre kedveltebb a zöld spárga, különösen a fiatalok körében, akár hétköznapi fogyasztásra, míg a fehér spárga főleg a hétvégék finomsága.
Svájcban március 21-én a St. Gallen kantonbeli Schmitterhofban betakarították a fűtött termesztésből származó első svájci spárgát (Backlim fajta) - írta meg a FruitVeB. Fabian Kummer tulajdonos, aki összesen 16 hektáron termeszt spárgát elmondta, hogy az első termés minősége különösen jó a tavalyi évhez képest, amikor a csapadékos május miatt minőségi problémákkal küzdöttek.
Jelenleg közel 2 hektáron naponta körülbelül 500-600 kilogramm fűtött termesztésből származó spárgát takarítunk be, de a 14. héttől kezdve már a minialagutakban is megkezdjük a szedést
- tette hozzá Fabian Kummer.
A terményt a Forster csoporton keresztül a nagy forgalmazó Migrosnak és a Marinello marketingpartneren keresztül a zürichi nagybani piacon a HORECA szektor részére értékesítik. A termés mintegy kétharmada a kiskereskedelemben kerül eladásra, a 22+-os sípokat pedig a HORECA ágazatban keresik. A szakember szerint az első korai svájci spárga iránti kereslet nagyon intenzív, különösen a hotelek, éttermek és catering cégek részéről.
Svájcban a német spárga számít olcsónak
A döntően a HORECA ágazatból érkező érdeklődés elsősorban a spárga árának köszönhető: április elején a svájci spárga ára nagyjából a német luxuszöldség szintjén van. A szezon előrehaladtával a német spárga általában egyre olcsóbb lesz, a svájci termék ára azonban végig közel azonos szinten marad. Mivel a spárgára - sok más zöldségtermékkel ellentétben - Svájc területén nincsenek importkvóták, Fabian Kummer szerint a szezon második felében nehéz versenyezni a német import spárgával. Ennek ellenére a hazai spárga az elmúlt években nagy megbecsültségre tett szert. Bár spárgából az önellátási arány Svájcban továbbra is meglehetősen szerény, a spárga egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. Az előző öt évben Fabuan Kummerék több korai fajtával bővítették portfóliójukat, elsősorban korai fajtákkal. Mint mondta,
azt is meg kell említeni, hogy Svájcban a szezon második felében rendkívül meleg lehet, ami viszont negatívan hat a vegetációra. Ennek ellenére általában a szezon végéig, Szent János napjáig (június 24.) képesek vagyunk szállítani.
A fehér spárga mellett a Schmitterhof környéki gazdaság zöld spárgát is termeszt. Az első mennyiségek betakarítása a 15-16. hét körül várható, jósolja Fabian Kummer, aki szerint jelenleg a zöld spárga a termesztési kapacitásuk mintegy 20%-át teszi ki, de ez az arány egyre nő. Svájcban egyébként valamivel több mint 460 hektáron termesztenek spárgát, döntően fűtött termesztésben korai fajtákat, a teljes termés pedig 730 tonna körül alakul.
Megfigyelhető, hogy a fehér spárgát elsősorban hétvégén használják fel a bőséges ételekhez, míg a zöld spárgát egyszerű elkészítése miatt hét közben is fogyasztják. Ráadásul a zöld spárga egyre nagyobb népszerűségnek örvend, különösen a fiatalabb fogyasztók körében.
- tette hozzá Fabian Kummer.