agrarszektor.hu • 2024. április 24. 14:28
A szokásosnál csaknem két héttel, a tavalyinál pedig egy hónappal korábban indult be a karfiolszezon a lengyeleknél. Az idei évben ráadásul az importárak is magasak.
Idén szokásosnál lényegesen korábban indult a karfiolszezon Lengyelországban: általában május eleje jelenti az idény kezdetét. 2023-ban ráadásul a hideg tavasz miatt május második harmadában kerültek jelentősebb belföldi tételek a piacokra - írta meg a FruitVeB. A jelenleg forgalmazott áru is még a takarásos állományokból származik, mert számos olyan termelő van, akik a koraiságot és az ebből fakadó árprémiumot célozzák meg. Az idei meleg tavasz miatt pedig ez a stratégia sikeresnek tűnik: az előző időszak hűvös időjárása miatt az import tételek ára a korábbi magas szintre tért vissza, és itt stabilizálódott. Vagyis így a belföldi árura sem nehezedik az olcsó import nyomása.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a belföldi termésű áru a 6-8 PLN/db (545-730 Ft/db) sávban kapható, de a kisebb rózsákért is 5 PLN/db (455 Ft/db) körüli árat kell fizetni. Ehhez képest a nagykereskedelemben általános import áru most már a 8-11 PLN/db (730-1000 Ft/db) közötti ársávban mozog, azaz a behozott tételek már drágábbak a hazai árunál. Összehasonlításképpen: a hazai termesztésű karfiol átlagára a 2023-as szezon elején 6,50 PLN/db (595 Ft/db) volt a mérvadónak számító Kalisz nagybani piacon (de a szezon eleje május 11-ét jelentette), míg két évvel ezelőtt a szezon indulásakor (május 4-én) az átlagár 6,00 PLN/db (545 Ft/db) körül alakult.
Megjegyzendő, hogy a karfiol ára az egyik leginkább hektikusan alakuló, napról napra változó ár a lengyel nagybani piacokon, és nagyon szoros összefüggést mutat az időjárási helyzetképpel. A mostani meteorológiai előrejelzések április végére felmelegedést jósolnak, így az állományok fejlődése valószínűleg felgyorsul. Nem szabad azonban elfelejteni azt, hogy április vége még bőven a kontinentális tavasz időszakát jelenti, azaz az időjárás igen szeszélyesen alakulhat, és most még csak a szezon legelején tartunk.