Újabb fordulat jön az időjárásban itthon: mutatjuk, mire kell felkészülni

Újabb fordulat jön az időjárásban itthon: mutatjuk, mire kell felkészülni

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten is minden nap esett valahol az országban, ma éjjel és napközben pedig országszerte volt, helyenként felhőszakadás méretű csapadék, nyugaton és északon pedig árhullámok, belvízfoltok alakutak ki. Ezzel szemben az Alföld egyes részei még mindig kimaradtak az esőből és továbbra is száraz a talaj. A hét elején még várhatók akár heves zivatarok is, majd szárazabb és átmenetileg kissé hűvösebb levegő érkezik fölénk.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az előző héten is minden nap esett valahol az országban, a legtöbb a hét elején és végén. A csapadék záporos formában érkezett, nagy területi különbségekkel, helyenként felhőszakadással, jégesővel járó heves zivatarok hazánkban - olvasható a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentésében. A tíz napos csapadékösszeg jellemzően 15 és 70 mm között alakult, azonban a Dunántúl nyugati részén 100 mm-es összegek is előfordultak. Hétfő hajnalra virradóan és napközben egy légörvényhez kapcsolódóan újabb heves zivatarrendszerek érkeztek az ország fölé, illetve alakultak ki fölötte. A fönti csapadékmennyiség mellé főleg északon hullott újabb 10-60 mm. Ennek hatására több folyónkon vonul le komoly árhullám. Az elmúlt harminc nap csapadékmennyisége az ország nagyobb részén már többletet mutat, nagy területen 60-80 mm-rel több esett az átlagosnál.

10 napos csapadékösszeg 2024. június 9-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. június 9-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. június 9-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. június 9-ig (mm)

Hiány inkább csak délkeleten van, arrafelé 10-30 mm-rel esett kevesebb a szokásosnál. A talaj az ország északnyugati kétharmadán telített közeli állapotban van, az Alföld déli és keleti tájain azonban előfordulnak még mindig igen száraz, aszályos területek is, bár ezek kiterjedése tovább csökkent. A hőmérséklet csúcsértéke a hét elején még 25 Celsius-fok körül alakult, majd melegedett a levegő és csütörtöktől már a 30 Celsius-fokos maximumok lettek a jellemzők.

Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. június 9-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. június 9-én (%)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. június 9-énNyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. június 9-én

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Sokfelé sárgák már a gabona és repce táblák, elindult az érés folyamata. A szemképződés és -növekedés vízigényes fenológiai fázisaiban a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet találtak a talajban, mostantól már a napos, száraz, de nem forró időjárás lenne a kedvező számukra. Sajnos a felhőszakadások által érintett területeken megdőlt, és vízben álló állományokat is vannak. A napraforgó és kukorica állományok az ország nagyobb részén már kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj elegendő nedvességet tartalmaz és meleg is van. Az átnedvesedett talaj azonban a gyomok növekedéséhez is kedvező.

A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy főleg az elmúlt hét elején volt tartósan magas a növényzet levélnedvessége. A párás időszak hossza több napon is viszonylag magas volt. Mindez a magas hőmérséklettel párosulva kedvező volt a gombás megbetegedések kialakulásához.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 4. reggel 8 órát megelőző 24 órában lágyszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 4. reggel 8 órát megelőző 24 órában lágyszárú növényekre (óra)
Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 5. reggel 8 órát megelőző 24 órában lágyszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 5. reggel 8 órát megelőző 24 órában lágyszárú növényekre (óra)

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek a május második felére vonatkozó állapotot mutatják. Az index értéke az évszaknak megfelelően magas. A tavaszra jellemző intenzív növekedés azonban már április végén megtorpant, a vegetáció előrébb jár ez ilyenkor szokásosnál. Az őszi kalászosok zöld tömege már kissé csökkent ebben az időszakban, viszont a nyári kapás növények fejlődése fölgyorsult. Az anomália térkép továbbra is az átlagosnál fejlettebb vegetációt mutat az ország nagyobb részén, ami a szokásosnál melegebb idő következménye. Azonban a csapadékhiányos tavasz miatt az Alföld középső részén már elmaradás is megjelent.

Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2024. május 16. és 31. közötti időszakbanAz NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2024. május 16. és 31. közötti időszakban

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 450 és 550 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál igen jelentősen, 100-150 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 50-100 foknappal magasabb azzal együtt is, hogy április közepén másfél hétre megtorpant a hőösszeg növekedésének korábban igen gyors üteme. Mindez azt jelenti, hogy a vegetáció a szokásosnál egy-két héttel előrébb jár a fejlődésben.

A 2024. április 1-től kukoricára összegzett hőösszeg eltérése a 2023-as értéktől június 9-ig (foknap)A 2024. április 1-től kukoricára összegzett hőösszeg eltérése a 2023-as értéktől június 9-ig (foknap)

A folytatásban is marad a záporos időjárás: hétfőn és kedden még többfelé, szerdán főleg délkeleten, csütörtökön aztán már csak szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A hét végén pedig még tovább csökken a csapadék esélye. Nagy területen hullhat újabb, 10 mm-t meghaladó csapadékmennyiség, délkeleten is, ahol nagy szükség van az esőre, kezdetben még igen heves zivatarokra is számítani kell. A talaj a hét elején még sokfelé lesz sáros, helyenként belvizes, majd a hét második felében szikkad, szárad a felszín közeli réteg. Keddtől északnyugatias széllel szárazabb és pár fokkal hűvösebb levegő áramlik az ország fölé, így a hőmérséklet csúcsértéke szerdára 20-25 Celsius-fok közé mérséklődik, majd a hét végére már ismét a 30 Celsius-fok körüli értékek lesznek a jellemzőek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02