Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a málnát a magyar boltokban

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a málnát a magyar boltokban

agrarszektor.hu
A málna sokak nagy kedvence, ugyanakkor nem sokan örülhettek az elmúlt években, hiszen gyakorlatilag eltűnt a magyar málna. Évről évre egyre kisebb területen termesztik, 2022-ben már csak 101 hektáron termelték a gyümölcsöt, az éves termésmennyiség pedig 1000 tonna alá csökkent. A klímaváltozás pedig csak tovább nehezíti a dolgot, az elmúlt években tapasztalható szárazság mondhatni, megadta a kegyelemdöfést a termelőknek. Jó hír azonban, hogy nem kell teljesen lemondani róla, hiszen minden nehézség ellenére hozzájuthatunk a kedvelt gyümölcshöz. Hogy hogyan, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Tavaly lapunk arról számolt be, hogy az 1980-as években közel 7 ezer hektáron 25-30 ezer tonna málna termett hazánkban, az ezredfordulóra ez mintegy 1500 hektárra és 10-15 ezer tonnára zuhant. Napjainkban a málna gyakorlatilag eltűnt a gyümölcstermesztésünkből, a termőterület a 2022-es adatok alapján mindössze 101 hektár, aminek a terméktanács becslései szerint legfeljebb a fele az elfogadható színvonalú ültetvény. A megmaradt málnatermő felület inkább frisspiaci árut termel, de ezek döntően néhány tized vagy 1-2 hektáros ültetvények.

EZ IS ÉRDEKELHET

De hova tűnt a málnánk?

Az Agrárszektornak korábban a FruitVeB kifejtette, hogy három fő tényezőre vezethető vissza, hogy eltűnt itthonról a málna:

  • klímaválság,
  • munkaerőhiány,
  • Lengyelország és Szerbia erősödése.

Utóbbi azzal magyarázható, hogy a lengyelek a gazdasági előnyüket kedvezőbb klímájuknak, míg a szerbek az olcsóbb munkaerejüknek köszönhetik. Ezáltal ma jóval olcsóbban tud málnát előállítani mindkét ország, mint a magyar termelők.

Megkérik az árát, de leleményesnek kell lenni

Amellett, hogy nem sok boltban, piacon juthatunk málnához, még a zsebünkbe is igencsak bele kell nyúlnunk. A Nagybani piacon 2800 és 3000 forint között árulják a hazai, I. osztályú málnát, míg a Tescoban a 125 grammos marokkói málnát akciósan 600 forintért - ez közel 4800 forintos kilónkénti árnak felel meg. A Sparban szintén 125 grammos kiszerelésben juthatunk hozzá (származási ország nincs feltüntetve), melynek ára 900 forint, tehát egy kiló 7200 forintba kerül. Mindebből tehát látszik, hogy elég borsos ára van a kedvelt csemegének, de a Szedd Magad akciók keretein belül hozzá juthatunk a friss, finom terméshez. Nézzük, hol tehetjük ezt meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Győr-Moson-Sopron megyei Szedd Magad

Heves megyei Szedd Magad

Nógrád megyei Szedd Magad

Pest megyei Szedd Magad

Veszprém megyei Szedd Magad

Zala megyei Szedd Magad 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31