Újabb rossz hír a kávérajongóknak: gyenge termést várnak

Újabb rossz hír a kávérajongóknak: gyenge termést várnak

agrarszektor.hu
Jelentős visszaesést prognosztizálnak az előttünk álló szezonban a Kenya kávétermelésében. A csökkenésnek összetett okai vannak: a termelők területeket adnak fel, az inputanyagok piacán ellátási zavarok vannak és mérséklődik a terméshozam is - figyelmeztet az amerikai agrártárca (USDA) hírlevelében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A FAS Nairobi előrejelzése szerint Kenya 2024/25-ös gazdasági évben 750 ezer zsák kávét termel, ami 6,3 százalékos csökkenést jelent az előző gazdasági évhez képest – egy sztenderd zsák 60 kilogrammnyi kávét jelent.

Előbbi oka nagyrészt a kávéültetvények ingatlanokká történő átalakításának lassulása, valamint a kávétermesztéshez szükséges input anyagok tartós hiányának tulajdonítható.

Piaci zavarok is adódtak

A terméshozam előre jelzett csökkenése a magánszektor által a közelmúltban végrehajtott kávéforgalmazási reformok miatt megszakadt input- és bővítési támogatásnak tulajdonítható. A 2024/25-ös költségvetési évben a kávékivitel várhatóan szintén négy százalékkal, 720 000 zsákra csökken.

A kávé piacán évek óta adódnak gondok. Tovább szűkül a robusta kávéfajta globális kínálata, miután aszály és hőhullám veszélyezteti a termést a világ legnagyobb exportőrénél Vietnámban. Az arabica fajta termőterületeit, például Brazíliát szintén kedvezőtlenül érintette az elmúlt években a szélsőséges időjárás.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02