Még a dinnyetermesztőknek is jól jön a foci-Eb

Még a dinnyetermesztőknek is jól jön a foci-Eb

agrarszektor.hu
Június 14-én, Münchenben kezdődött meg a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, ahová a szervezők 2,7 millió látogatót várnak csak a stadionokba, és legalább 12 milliót a szabadtéri szurkolói zónákba. Ráadásul a mérkőzéseket egyelőre főleg napsütéses időben rendezik, ami jelentős keresletet generál a görögdinnye európai piacain. Ez nagyon jó hír az Adana környéki török dinnyetermesztők és -exportőrök számára, akik óriási keresletnövekedésről számoltak be - nem csekély mértékben azért is, mert több millió török származású szurkoló is a helyszínen követi Törökország válogatottjának mérkőzéseit, és ők előnyben részesítik a “hazai” adanai dinnyét.

A Bazaartimes cikke szerint Mehmet Akın Doğan, az adanai Yüreğir mezőgazdasági kamara vezetője kiemelte a szerencsés időzítést, és így nyilatkozott:

Áldás számunkra a szerencsés időbeni egybeesés. Az idei szezon eddig jól alakul, problémát egyedül az áresés okozhatna, de rengeteg megrendelést kaptunk Európából. Dinnyéből nincs hiány, jelenleg 80-90 tonna/hektáros hozamokkal dolgozunk, a teljes szezonban pedig 10500 hektárról legalább 700 ezer tonna dinnye betakarítása látszik reálisnak, ennek döntő része exportra kerül. Ha az idény jól sikerül, minden bizonnyal tovább növeljük a termőterületet a következő szezonban. A gazdák igen optimisták, véleményük szerint az Európa-bajnokság igazi “dopping” a török dinnye számára. Az már látszik, hogy az európai megrendelőink elsősorban a közepes méretű dinnyéinket keresik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Adana környéke a világ egyik legnagyobb görögdinnye-termesztő körzete, a tavalyi évben csak ebben a régióban 650 ezer tonna körüli termést takarítottak be - írja a FruitVeB. Törökország a 60 millió tonnát termelő Kína után a világ második legnagyobb dinnyetermesztője az átlagosan 40 ezer hektárról betakarított kb. 3,5 millió tonnás árualapjával, de ennél az idei évben jobb termésre számítanak. A török áru 20-25%-a származik Adana körzetéből. Adana régió déli részén, Karatas mellett különleges módon, a tengerparti homokban extra korai dinnyét termesztenek - ennek szezonja már lecsengett, most már a fő területeket szedik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31