Gondok vannak a spanyol cseresznyével: foghatják a fejüket a termelők

Gondok vannak a spanyol cseresznyével: foghatják a fejüket a termelők

agrarszektor.hu
Az esőzések miatt reped a betakarítás előtt álló cseresznye Spanyolországban. Extremadura északi részén a lehető legrosszabbkor jött a csapadék a termelők számára.

A La Unión gazdaegyesület közleménye szerint óriási károkat okoznak az esőzések Nyugat-Spanyolországban, Extremadura autonóm közösség északi részén, Cáceres tartományban: a pár napon belül lehullott 80-100 mm csapadék miatt 12 ezer tonna cseresznye repedhet eladhatatlanná közvetlenül a betakarítás előtt. A kár várható értéke 25 millió euró körüli, és a helyzetet súlyosbítja, hogy a gazdák a termés több mint 90%-ára semmiféle biztosítást nem kötöttek - írta meg a FruitVeB.

Az idei szezon jégesők és más időjárási anomáliák miatt már eleve rosszul kezdődött, így becsléseink szerint a normál szezonban betakarított 50 ezer tonna cseresznye helyett ebben az évben jó, ha 35 ezer tonnát képesek leszünk értékesíteni. Jelenleg még körülbelül 25 ezer tonna cseresznye vár betakarításra, ebből a mostani esők 12 ezer tonnát tesznek eladhatatlanná

- részletezte közleményében a La Unión.

Ez már a harmadik egymást követő év, amikor a cáceresi cseresznyeágazat jelentős veszteségeket szenved el. Ehhez nagyban hozzájárul az ültetvények igen alacsony biztosítási aránya, ami annak köszönhető, hogy a jelenlegi mezőgazdasági biztosítások rendkívül drágák, és nem is fedezik a termesztés kockázatait. Ha valóban 25 millió euró körüli lesz a gazdák terméskiesésének értéke, a jelenlegi biztosítások ebből mindössze 4 millió eurót fognak fedezni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31