Ijesztő dolog derült ki az erdőtüzekről: lépni kell, különben nagy baj lesz

Ijesztő dolog derült ki az erdőtüzekről: lépni kell, különben nagy baj lesz

agrarszektor.hu
Az elmúlt két évtizedben drámaian megnőtt az erdőtüzek száma. A kutatók 3 ezer különösen pusztító erejű erdőtüzet vizsgáltak meg a 2003 és 2023 közötti időszakból, és arra jutottak, hogy több mint kétszer annyi ilyen katasztrófa történt a vizsgált időszakban, mint előtte.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egy, a Nature Ecology & Evolution című szaklapban megjelent tanulmány szerint több mint kétszeresére emelkedett világszerte a legpusztítóbb és legszennyezőbb erdőtüzek száma és intenzitása az utóbbi 20 évben az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt. A kutatók műholdfelvételek segítségével csaknem 3 ezer különösen pusztító erejű erdőtüzet vizsgáltak meg a 2003 és 2023 közötti időszakból - olvasható az Infostart oldalán. Az Egyesült Államok nyugati részén húzódó mérsékelt égövi fenyőerdőket és az Alaszkát, Észak-Kanadát és Észak-Oroszországot borító boreális erdőségeket érintették ezek a tüzek a legsúlyosabban. Az adatokból kiderült, hogy ezekben a térségekben a nagy erejű erdőtüzek gyakorisága 11-, illetve 7-szeresére emelkedett.

Emelkedésre számítottam, de ekkora mértékű emelkedést már aggasztónak tartok. A klímaváltozás hatásai többé nem a jövőben várhatók, már ma is láthatók az egyre szárazabbá és forróbbá váló légkör jelei

- jelentette ki Calum Cunningham, a tasmániai egyetem professzora, a tanulmány fő szerzője.

A tanulmány szerint a tüzek gyakoriságát és intenzitását tekintve a 2017 és 2023 közötti hat év volt a legszélsőségesebb az egyre fokozódó szárazság következtében. Az erdőtüzek során szén-dioxid kerül vissza nagy mennyiségben a légkörbe, ami tovább erősíti a bolygó felmelegedését. Továbbá hatalmas területeket borít el füstfelhő, amely egészségkárosító hatású, és sokkal több, idő előtti halálozást idéz elő, mint maguk a lángok - emelte ki Calum Cunningham.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 29. 16:01