10 végzetes hiba, amit sokan elkövetnek zöldségtermesztéskor

agrarszektor.hu2024. június 28. 13:33

Az elmúlt években egyre gyakoribbak a kiskertek, balkonkertek kialakítása. A zöldségek termesztése egyre népszerűbb és kifizetődő, de vannak olyan hibák, melyeket érdemes elkerülni annak érdekében, hogy sikeresen termesszünk. 

Íme, néhány Balcony Garden Web által összeszedett hiba, aminek kiküszöbölésével eredményesebben termeszthetjük zöldségeinket:

1. Növények összezsúfolása

Sok zöldségnek előnyére válik, ha megfelelő távolságra ültetjük őket. A paradicsomnak például kifejezetten jó levegőkeringésre van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon, ezért az esetében legalább 50-60 centiméter távolságra érdemes őket ültetni. Ha túl közel, vagy szorosan ültetjük a növényeket könnyebben elkapnak betegségeket, illetve fertőzéseket.

2. Túl korai ültetés

Ügyeljünk arra, hogy csak akkor ültessük ki palántáinkat, ha már az éjszakai hőmérséklet nem esik 12 Celsius-fok alá. Abban az esetben, ha már  a hűvösebb időszakban kiültettük a növényeinket, megoldást jelenthet ha éjszakára letakarjuk őket.

3. Alul, vagy túlöntözés

Zöldségtermesztés esetén elengedhetetlen, hogy a táptalaj mindig nedves legyen, ne hagyjuk kiszáradni, de ez nem azt jelenti, hogy túl kell öntözni a növényeket. A csepegtetőrendszerek megfelelő megoldást jelenthetnek. Az alulöntözés és a túlöntözés jelei is korán meglátszódnak növényeinken. 

4. Nem megfelelő gyomirtás

Ha hagyjuk elszaporodni a gyomnövényeket, megfojthatják zöldségnövényeinket, hiszen a megfelelő tápanyagellátás érdekében versengeni fognak egymással. A talajtakarás egyszerű módja a gyomok megfékezésének. Csak indokolt esetben használjunk kémiai gyomirtókat.

5. Nem megfelelő fénymennyiség biztosítása

Ha bőséges betakarítást szeretnénk, figyelni kell arra, hogy a zöldségnövények naponta legalább 4-6 órányi közvetlen napfényre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Helyezzük őket napos, levegő által jól átjárható helyre.

6. Ügyeljünk a talaj megfelelő minőségére

A talaj minősége alapvető szerepet játszik a növények életében, különösképpen az élelmiszernövények esetében. Ügyeljünk a megfelelő tápanyagellátásra, használjunk szerves trágyát, komposztot. Kora tavasszal érdemes a talajjavítással tüzetesebben foglalkozni. Folyékony műtrágyát alkalmazhatunk termesztés közben, ebben az esetben ügyeljünk a megfelelő mennyiségű szer kijuttatására, ugyanis vannak növények, mint például a paradicsom, amely túlzott nitrogén felvétele esetén több levelet hoz, elvéve így az energiát a terméstől.

7. Túlültetés

Mérjük fel, hogy milyen növényt termelhetünk az adott területen és igyekezzünk nem túlzásba esni. A túlültetés energiát és időt emészt fel, plusz órákat kell tölteni a megfelelő kertészeti feladatok ellátásával.

8. Támasztás

A megfelelő támasztás kialakítása számos folyton növő és futó,kúszó zöldség esetében nagyon fontos szempont. Karók, illetve háló használatával segíthetünk a növények megfelelő növekedési folyamatiban és későbbiekben megkönnyítjük a betakarítási feladatokat is.

9. Kártevők figyelmen kívül hagyása és a nem megfelelő védekezés

A kártevők figyelmen kívül hagyása a kertészek által elkövetett gyakori hiba. Ha hetente legalább egyszer ellenőrizzük a növényeinket, azzal sokat segíthetünk a kártevők elleni védekezésben. Akadnak olyan esetek is, amikor nyulak, esetleg nagyobb, vadon élő állatok érdeklődnek veteményesünk iránt. Ha ilyen térségben gazdálkodunk, fontos, hogy a nagyobb méretű állatok ellen is megfelelően védekezzünk, például kerítéssel.

10. Nem megfelelő időben való szüretelés

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem takarítják be akkor a termést, amikor az eléri az ehhez szükséges, megfelelő állapotot. A növény nem fog többet teremni és az ágakon hagyott túlérett termések segítséget nyújthatnak a a kórokozók elszaporodásához.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növénytermesztés, zöldség, növénytermeszés, kártevők, növényvédelem, zöldségtermesztés, növényvédő-szer, növénytermelés, zöldségek, növények,