Fokozódik a helyzet Magyarországon: egyre több területet ér el a baj

Fokozódik a helyzet Magyarországon: egyre több területet ér el a baj

agrarszektor.hu
A hét első napjaiban még várhatók záporok, zivatarok, ezt követően azonban jellemzően száraz, ismét egyre melegebb, az aratásra kedvező időjárás várható. A középső területeken így fokozódik a csapadékhiány és az aszály, a nyári növényeknek errefelé és az Alföldön esőre lenne szüksége a kritikusan fontos virágzás fenológiai fázisában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt héten hétfőn átmenetileg országszerte száraz idő volt a jellemző, majd kedden főként délen és nyugaton fordultak elő kisebb-nagyobb záporok. Szerdán fokozódott a labilitás a légkörben, és a Dunántúl középső, széles észak-déli sávjában valamint az Alföld délkelet-északnyugati sávjában képződtek vonalba rendeződött zivatarok, melyekből ezeken a területeken 20-80 mm csapadék is lehullott, de komoly felhőszakadás volt a Dunakanyarban is - olvasható a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentésében. Csütörtökön sokfelé, pénteken főleg északon és keleten alakultak ki záporok, zivatarok. Szombaton és vasárnap napközben már újra országszerte száraz idő volt. Ebben az időszakban nagy területi változékonyság mellett 10 és 70 mm közötti csapadék hullott, a legtöbb a Dunántúl és a Tiszántúl középső részein. A 30 napos csapadékösszegben is nagy eltérések tapasztalhatók az országon belül, az Alföld déli és keleti tájain valamint Budapesttől keletre, délkeletre 10-30 mm-el kevesebb hullott az ilyenkor szokásosnál, míg a Dunántúl jelentős részén és északkeleten 20-80 mm-es csapadéktöbblet figyelhető meg.

5 napos csapadékösszeg 2024. június 29-ig (mm)5 napos csapadékösszeg 2024. június 29-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. június 30-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. június 30-ig (mm)

A felszín közeli talajréteg az ország nagyobb részén kellően nedves, a legszárazabb a középső országrészben. A fölső 50 cm-es réteg összességében az Alföld nagyobb részén meglehetősen száraz, de a mélyebb rétegek még elegendő nedvességet tartalmaznak. Aszályos körülmények jelenleg az ország középső részén vannak. A hőmérséklet összességében 3-4 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál. A napi maximumok 30 fok körül, majd a hét végén már 35 fok közelében alakultak.

Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. június 30-án (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. június 30-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. június 30-án (%)Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. június 30-án (%)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. június 30-ánNyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. június 30-án

A vegetáció, így az ültetett növények is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések már beértek, zajlik az aratás. Az elmúlt napok helyenként bő csapadéka már árt a termésnek, megnő a szemnedvesség, a sokszor sáros, néhol belvizes táblákon nem lehet a gépekkel mozogni. A napraforgó és a kukorica virágzik, mostantól igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne az ideális. Az elmúlt napok csapadéka tehát nagyon jól jött az állományoknak, már ahol jeget nem kaptak. A talaj hazánk nagyobb részén most elegendő nedvességet tartalmaz az optimális fejlődéshez. Eddig jellemzően kedvezőnek mutatkoznak az állományok, a fejlettség megelőzi a szokásos szintet.

A levélnedvesség időtartama keddtől péntekig volt sokfelé magas, amikor tartósan vizes állományok alakultak ki. Ekkor a párás időszak hossza is megnövekedett, éjszakánként és a csapadékos tájakon többfelé volt napi 5 órát meghaladó érték az országban. A gombás megbetegedések kialakulásának időjárási feltételei ebben az időszakban ismét kedvezőbbé váltak.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 27. reggel 8 órát megelőző 24 órában fásszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. június 27. reggel 8 órát megelőző 24 órában fásszárú növényekre (óra)

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek a június közepére vonatkozó állapotot mutatják. Az index értéke az évszaknak megfelelően magas. Az őszi kalászosok és a természetes rétek, legelők zöld tömege már lecsökkent ebben az időszakban, viszont a nyári kapás növényeké a maximumot közelíti. Az anomália térkép továbbra is az átlagosnál fejlettebb vegetációt mutat az ország nagyobb részén, ami a szokásosnál melegebb, és immár csapadékosabb idő következménye, azonban a délkeleti országrészben az ilyenkor szokásosnál kevesebb csapadék következménye az átlagosnál kisebb zöld tömeg.

Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2024. június 9-24. közötti időszakbanAz NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2024. június 9-24. közötti időszakban

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 650 és 810 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál igen jelentősen, 140-200 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 80-150 foknappal magasabb. Mindez azt jelenti, hogy a vegetáció a szokásosnál körülbelül két héttel előrébb jár a fejlődésben.

A 2024. április 1-től kukoricára számított hőösszeg június 30-ig (foknap)A 2024. április 1-től kukoricára számított hőösszeg június 30-ig (foknap)

A folytatás jó arató időt ígér, bár kedden még délen és keleten lehetnek záporok, zivatarok, ezt követően azonban a hét végéig kicsi a csapadék esélye. Összességében a héten a talaj száradni, az aszályos terület kiterjedése nőni fog, tartósabban vizes állományok csak ma és kedden alakulhatnak ki. A hőmérséklet a hét végéig emelkedő tendenciát mutat majd: a kezdeti 23, 28 fokos csúcsértékek a hét végre ismét 35 fok közelébe emelkednek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 4. 06:03