Ellephetik a magyar földeket a kártevők: erre oda kell figyelni a gazdáknak

Ellephetik a magyar földeket a kártevők: erre oda kell figyelni a gazdáknak

agrarszektor.hu
A növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók sikere az idei év extrém időjárási körülményei között is nagy mértékben függ a termést pusztító és a gazdálkodás jövedelemtermelő képességét rontó kártevők elleni, megfelelő időben történő védekezés sikerétől. Jól időzített, hatékony megoldásokra van szükség, amelyekkel még ebben a szélsőséges évjáratban is hatékonyan lehet beavatkozni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2024-es év a vegetáció alakulása szempontjából extrémnek nevezhető Magyarországon, hiszen az átlagosnál magasabb hőmérséklet miatt a növények fejlődésének üteme lényegesen gyorsabb, mint a megszokott. Ez országos szinten 2-3 héttel előrébb hozza a mezőgazdasági munkákat, köztük a növényvédelmi kezeléseket mind a szántóföld, mind a zöldség- és gyümölcstermesztés tekintetében. Például a kukorica virágzása Magyarországon általában június legvégén - július elején indul, idén azonban az ország déli részében már június 18-20. körül elindult a címerhányás - írja a Corteva közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az átlagosnál magasabb tavaszi hőmérséklet hozzájárul a kártevők korábbi rajzásához, így kártételük is hamarabb jelentkezik az állományban. Igaz ez a kukoricában nagy károkat okozó, hazánkban őshonos kukoricamolyra (Ostrinia nubilalis) is. A kukoricamoly lárvájának szemmel látható kártétele egy-két extrém esettől eltekintve nem látványos táblaszinten, azonban a Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat saját mérései alapján a fertőzés erősségétől függően a termés akár 10-15%-os csökkenését is okozhatja.

A kukorica másik fontos kártevője, a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) egy eredetileg a mediterrán térségből származó, magas hőmérsékletet kedvelő faj, amely az egyre enyhébb telek segítségével már Magyarországon is áttelel. A gyapottok-bagolylepke lárvája a fejlődő kukoricacső csúcsi részében, a bibeszálakban okoz látványos kártételt, rágásával utat nyitva a különböző gombafajoknak, amik megfertőzhetik a fejlődő kukoricacsövet és adott esetben toxintermeléssel szennyezik a betakarítandó termést. Ezért a gazdálkodóknak a fertőzés megelőzése érdekében olyan hatékony rovarölő szerre van szükségük, melynek használatával meg tudják védeni növényeiket e jelentős károkat okozó kártevőktől.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 6. 13:27