Ezért nem virágoznak a növények a kertedben: ezt a hibát sokan elkövetik

agrarszektor.hu2024. július 7. 06:01

Amikor növényt vásárolunk, sok esetben első számú szempont a virágok díszítő értéke. Azonban előfordulnak olyan esetek, amikor a növény egyáltalán nem, vagy nem úgy virágzik mint az előző években. A virágzás elmaradásának több tényezői is lehetnek. Nézzük meg ezeket a tényezőket és tudjuk meg mit tegyünk, hogy növényeink virágban pompázhassanak.

Sajnos gyakran előfordul, hogy egy-egy kedvencünk nem virágzik és egyszerűen nem tudjuk mi lehet az oka ennek. Most a Balcony Garden Web által összegyűjtöttünk néhány hibát és megoldást, melyek segíthetnek abban, hogy növényeink virágban pompázhassanak:

1. Napfényhiány

Az első számú ok, amiért a legtöbb virágzó növény nem virágzik, az a napfény hiánya. A közhiedelemmel ellentétben, 4-5 órányi napfény nem minden esetben elég. A legtöbb virágzó növénynek valójában több, mint 6 órányi napsütésre van szüksége naponta a bőséges virágzáshoz. Érdemes ellenőrizni az adott növény napfényigényét és ennek megfelelően cselekedni.

2. Válasszuk ki a megfelelő helyet

Habár néhány virágzó növény egész nap szívesen sütkérezik a napfényben, vannak olyanok, melyeknek csak meghatározott mennyiségű napfényre van szükségük, vagy éppen kifejezetten az árnyékot kedvelik. A nebáncsvirágfélék, az azáleák, a rododendronok és a hortenziák is szeretik a részleges napfényt, de nem tesz jót nekik ha egész délután erős napfénynek vannak kitéve. A virágzó pozsgás növények és a rózsák pedig több mint boldogok, ha délután napsütésben vannak. 

3. Vegetációs időszak

Minden növénynek megvannak a saját életfolyamatai és ennek megfeslően virágoznak: vannak növények amelyek gyorsan és vannak, amelyekre sokat kell várni. Lehetnek például:

  • egynyáriak, melyek esetében ahogy a nevük is mutatja, a tenyészidőszakuk alatt egyszer virágoznak, általában tavasszal, nyáron vagy ősszel, de némelyik még télen is virágba borulhat,
  • kétéves fajok, melyek a második évben virágoznak leginkább,
  • és  lehetnek évelők, melyek minden évben, az életfolyamataik függvényében virágoznak.

4. Túlzott műtrágyázás

Sokan úgy gondolják, hogy a sok műtrágya használata segít a növényeknek a virágzási folyamatokban. Ez azonban nem igaz. Ha túl sok műtrágyát használunk, éppen a kívánt eredmény ellenkezőjét érhetjük el, a növényünk akár el is pusztulhat. Mielőtt műtrágyához nyúlunk, ellenőrizzük, hogy a talajnak szüksége van-e a trágyázásra és ha igen, megfelelő módon, megfelelő mennyiségben adagoljunk tápanyagot növényeink számára.

5. Műtrágya hiánya

A foszforban gazdag műtrágya segíti a virágzást, mert elősegíti a gyökérfejlődést és ezáltal a virágzáshoz szükséges energia átadását. Emellett segíti a fotoszintézist és részt vesz számos anyagcsere-folyamatban. A  virágzás érdekében válasszunk 15-30-15 vagy 10-30-20 arányú keverékeket, de ha általános növekedési hiányt észlelünk, akkor a kiegyensúlyozott folyékony műtrágya, például a 20-20-20-20 aránnyal rendelkező műtrágya használata a legjobb.

6. Növénybetegségek

Kártevők és betegségek, kórokozók is lehetnek az okai annak, hogy a növényeink nem virágoznak. Időről időre ellenőrizzük őket és figyeljünk az olyan jelekre, mint például a lombozat lógása, a leveleken lévő foltok, valamint a kártevők jelenlétére a levelek alsó részén vagy esetleg a rügyeken. Attól függően, hogy milyen kártevőkkel találkozunk, használhatunk rovarölő szappanokat, vagy neem olajos lemosót, ezekkel garantáltan meg tudunk szabadulni sokuktól.

7. Helytelen metszés

A nem megfelelő időben való metszés lehet az első számú oka a virágtalanságnak. Ha túl későn metszünk, akár el is távolíthatjuk a következő virágzáshoz szükséges részeket a növényről. Minden esetben ellenőrizzük, hogy az adott növényt melyik időszakban szükséges metszeni.

8. Tél okozta károk

Általában a hó szigetelőanyagként hat a növényekre és védi őket, de az erős és kemény hideg, szeles időjárás elpusztíthatja a rügyeket. A növények életfolyamati közé tartozik a nyugalmi időszak. Azonban, a túl hideg időjárás, a fagyos szelek bizonyos esetekben el is pusztíthatja a rügyeket, megakadályozva ezzel a növény virágzását. Ha a növényt bent teleltetjük, akkor ezt a problémát kiküszöbölhetjük. Ha télen sem szeretnénk virágok nélkül maradni, választhatunk olyan növényt, mint például a karácsonyi kaktusz, amely színes leveleivel díszít a téli időszakban is. 

9. Megfelelő méretű cserép választása

Ha a szükségesnél nagyobb edényben neveljük virágainkat, kevesebb virágzást várhatunk, mivel a növény energiáját inkább a gyökérzet kialakítására fogja fordítja. Ideális esetben a cserépnek mindig egy mérettel kell nagyobbnak lennie, mint a növény gyökérlabdája, különösen az egynyári növények esetében. A megfelelő méret kiválasztásával biztosítani tudjuk a virágzás feltételeinek egyikét.

10. Szabaduljunk meg a gyomoktól és vágjuk le az elhalt részeket

Fontos megszabadulni a gyomoktól, mert azok energiát és tápanyagot vehetnek el növényeinktől. Fontos továbbá, hogy az elhalt növényi részeket, elszáradt virágokat is távolítsuk el növényeinkről, mert ezzel segíthetjük a további virágzási folyamatokat.

11. Új és régi növekedésű fajták

Bizonyos növényeink metszése során tudnunk kell, hogy a régi, vagy az új hajtások hoznak virágot. Az aranyeső esetében például a régebbi hajtásokból nyílnak a virágok, ha ezeket eltávolítjuk, virágaink sem lesznek abban az évben. Ebben az esetben a növényt közvetlenül virágzás után szükséges megmetszeni. Egyes hortenzia fajok az aranyesővel ellentétben új növekedésből származású hajtásokon virágoznak. Ebben az esetben a metszés legjobb ideje tél végére, kora tavaszra tehető.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növénytermesztés, műtrágya, tápanyag, növénytermeszés, fagykár, növény, virág, virágzás, napfény, metszés, kórokozók, évelő, növénybetegség, virágzó, károkozók, növények,