Durvul az aszály, sürgősen csapadék kellene

Durvul az aszály, sürgősen csapadék kellene

agrarszektor.hu
Az aszály különösen az ország középső területein fokozódik ,a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége. Az előrejezések alapján úgy tűnik, erre a következő hét végéig kicsi az esély, csak elszórt záporok alakulhatnak majd ki. A forróság pedig tovább fokozódik, mérséklődés majd a jövő hét második felében lehet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt egy hétre visszatekintve, múlt héten csütörtökön, pénteken és szombaton az egész országban száraz, napos idő volt, majd vasárnaptól elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok. Az elmúlt egy hétben csak foltokban hullott 10 mm-t meghaladó csapadék, az ország döntő része teljesen szárazon maradt. Az átlaghoz képest  30 napos csapadékösszeg már egyre kisebb területen, inkább csak északkeleten mutat többletet, az ország nagyobb részén 20-60 mm-es a hiány. A felső 50 cm-es talajréteg országszerte egyre inkább szárazabb, a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén már kritikusan száraz -írja a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzésében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A növények nagyobb területen már csak az ettől mélyebb rétegekben találnak nedvességet, mely még a téli időszakban halmozódott fel. Ennek megfelelően az aszály mértéke fokozódik, a legsúlyosabb a helyzet jelenleg a Duna-Tisza közén, és Szentes-Orosháza-Hódmezővásárhely térségében van.
A hőmérséklet csúcsértéke az elmúlt hét közepe óta folyamatosan emelkedik, a hét végre megérkezett az idei harmadik hőhullám, amely elég tartósnak ígérkezik. Kedden napi melegrekord született, szerdán pedig már a 39 fokot is elérte a hőmérséklet a déli országrészben.

A vegetációk két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések aratása még zajlik, erre a rendkívül fontos munkára a száraz, meleg idő kedvező. A napraforgó és a kukorica jelenleg virágzik, a mostani időszakban igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne az ideális, a talaj azonban egyre jobban kiszárad. Változatos területi eloszlásban hazánk mintegy harmadán még elegendő nedvességet tartalmaz a talaj az optimális fejlődéshez, a mélyebb talajrétegekben még többnyire országszerte találnak nedvességet az állományok. A fejlettség időben valamivel megelőzi a szokásos szintet, Miskolc térségében jellemzően kedvezőnek mutatkoznak az állományok.

Az előrejelzések alapján folytatásban is marad a hőség, záporok, zivatarok csak elszórtan alakulhatnak ki.  Területi átlagban a következő 8-10 nap során számottevő csapadék nem valószínű, így a talaj tovább fog száradni, az aszályos terület kiterjedése jelentősen nőni fog, az aszály fokozódik. A hőmérsékletben nagyobb változás nem valószínű, a forróság folytatódik, a legmelegebb péntektől keddig lehet. Akkor a hőmérsékletben csúcsértékekei helyenként a 40 fokot is elérhetik. Ez a nagy meleg mind a növényeknek, mind az állatoknak komoly stresszt jelent. A hőség kis mérséklődése a jövő hét második felében valószínű, de nagyobb esőre addig nem sok esély van.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 31. 11:28