102 éve nem történt olyan az időjárással itthon, mint most csütörtökön

agrarszektor.hu2024. július 12. 12:03

Ismét megdőlt az országos melegrekord: a csütörtöki meleg bőven túlszárnyalta a több mint 100 évvel ezelőttit. Ezzel együtt új fővárosi rekord is született, amely egy több mint 50 évvel ezelőtti csúcshőmérsékletet taszított le a trónjáról.

1922 óta tartja a 38,5 fokos rekordot az időjárás, de a jelenlegi hőhullám könnyedén felülírta, a rekord borítékolható volt július 11-ére - írta meg az Időkép.hu. Előzetes adatok alapján a csütörtöki napi melegrekord kereken 40 Celsius-fok volt, amit Kelebián mért a HungaroMet Zrt. Ezzel a 2024-es nyár már felül is múlta a tavalyi nyarat: akkor augusztusban mutatta Dévaványán a legmagasabb értéket a hőmérő, 39,5 fokot.

Ezzel együtt új fővárosi rekord született, Újpesten 38,5 Celsius-fokig forrósodott fel a levegő. Az eddigi rekordot a kamaraerdei 37,5 Celsius-fokos, 1968-as mérés tartotta.

A folytatás se lesz rózsásabb

Ez azonban még mindig tud hová fokozódni. Az Időkép.hu előrejelzése szerint pénteken és szombaton a Dél-Alföldön egy-két helyen a 40 Celsius-fokot is túlszárnyalhatja a hőmérséklet, amely elérheti akár a 41 Celsius-fokot is. A 2007-ben mért 41,9 Celsius-fokos abszolút melegrekord egyelőre még nincs veszélyben. A forróság tovább fokozódásának ugyanis egy vasárnap érkező gyenge hidegfront vet gátat, de ebből sajnos alig lehet majd érezni valamit.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
időjárás, rekord, hőmérséklet, csúcshőmérséklet, július, országos, melegrekord, főváros, rekord-meleg, rekordmagas,