Gyakran veszel dinnyét? Akkor erre nem árt, ha te is odafigyelsz

agrarszektor.hu2024. július 30. 19:28

A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse a dinnye, melyből a szezon során nagy mennyiségben vásárolnak a fogyasztók. Rendkívül fontos, hogy az értékesítés során garantált legyen a megfelelő élelmiszerbiztonság a vásárlók számára. Ehhez dinnyefelezéskor mindössze pár egyszerű higiéniai szabály betartása szükséges. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az alapvető előírások összegyűjtésével nyújt segítséget a dinnyeárusoknak, egyben a vásárlóknak is.

A nyári hónapok talán legjellegzetesebb és legnépszerűbb gyümölcse a dinnye, amelyre a szezon során mindig nagy a kereslet. A felelősségteljes árusok néhány egyszerű higiéniai lépés betartásával biztosíthatják a vásárlók számára az élelmiszerbiztonságot a dinnyeszezonban is:

  • Darabolva (kizárólag félbevágva, esetleg negyedelve) értékesítés esetén első lépésként a dinnyehéjat fertőtlenítő kendővel alaposan át kell törölni. A felvágásra szolgáló (tisztítható) felületet két felvágás között tisztító spray vagy fertőtlenítő kendő segítségével tisztára kell törölni. Szintén folyamatosan tisztán kell tartani a felvágáshoz használt kést is.
  • A vágás előtti kötelező kézmosást, amennyiben nem áll rendelkezésre szappanos kézmosási lehetőség, fertőtlenítő törlő használatával szükséges helyettesíteni.
  • A dinnyét felezni, legfeljebb negyedelni szabad! A felvágást követően az élelmiszert haladéktalanul be kell csomagolni egy arra alkalmas fóliába.
  • Hűtés hiányában, az évszakra jellemző hőség miatt, a már felvágott dinnyéket tilos másnapra eltenni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
fólia, dinnye, csomagolás, értékesítés, élelmiszer-biztonság, fertőtlenítés, szezon, hűtés, élelmiszer-higiénia, dinnyeszezon, higiénia,