2024. szeptember 10. kedd Nikolett, Hunor
Nem sok jót tartogat az időjárás: foghatják a fejüket a magyar gazdák

Nem sok jót tartogat az időjárás: foghatják a fejüket a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az áprilisi aszály sem kedvezett, de hazánk döntő részén a július elejétől egyre csak fokozódó nyári aszály végleg betett a kukorica és napraforgó állományoknak. Növényszáradás és kényszerérés is jellemző ezekben a kultúrákban. A hét további részében sem várható számottevő csapadék csak elszórtan alakulhatnak ki kisebb foltokban záporok, zivatarok, miközben kánikula várható. A jövő hét elején már nagyobb esély van a csapadékra és lehűlés is érkezhet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az előző héten nagyobb részt száraz időjárás volt a jellemző, csak hétfőn és csütörtökön alakultak ki elszórtan záporok, zivatarok, de ezekből csak nagyon kis területre hullott számottevő csapadék, az ország döntő része gyakorlatilag teljesen szárazon maradt. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege országszerte jelentősen elmarad az átlagostól, csak délnyugaton és északkeleten hullott 50 mm-t meghaladó mennyiség, az ország középső részén helyenként még 5 mm sem esett. A 90 napos összeg csak kis foltokban mutat többletet, a jellemző ezen az időtávon is a hiány, mely az ország középső részén a 110 mm-t is eléri - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből.

A talaj felső egy méteres rétege csak északkeleten és délnyugaton tartalmaz esetenként kielégítő mennyiségű nedvességet, hazánk túlnyomó részén még mindig rendkívül nagy a szárazság, mintegy 130-150 mm csapadék hiányzik a talajból. A nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszály az ország nagyobb részén tovább fokozódott az elmúlt egy hét során. A hőmérséklet csúcsértéke a múlt héten 30 Celsius fok körül alakult, a hét végére pedig megérkezett az idei negyedik hőhullám, és vasárnapi maximumok már 35 fok közelébe voltak.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1220 és 1400 foknap között alakul (13. ábra), és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál jelentősen, északkeleten mintegy 170, északnyugaton 240 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 120-200 foknappal magasabb. Mindez azt jelenti, hogy a vegetáció a szokásosnál bő két héttel előrébb jár a fejlődésben.

Az előttünk álló héten is nagyrészt száraz idővel és kánikulával kell számolnunk. Elszórtan, kisebb foltokban kialakulhatnak záporok, zivatarok, de területi átlagban nem várható számottevő mennyiségű eső, így összességében az ország nagyobb részén továbbra is szárad a talaj, és az aszály súlyosbodása várható. A jövő hét elején valószínűleg érkezik egy markáns frontrendszer, mely esőt és lehűlést hozhat. A hőmérséklet csúcsértéke északon 31-34, a déli területeken pedig 35-40 fok között várható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?