Itt az ukránok nagy terve: ez komoly változást hozhat a gabonapiacon

Itt az ukránok nagy terve: ez komoly változást hozhat a gabonapiacon

agrarszektor.hu
Ukrajna jóváhagyta az ország kulcsfontosságú gabona- és olajosmag-szállítmányaira vonatkozó minimum exportárak új rendszerének végső részleteit - közölte az ukrán kormány. A terv a gabonakereskedők szerint ugyanakkor megzavarhatja az exportot és a kereskedelmet.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az ukrán kormány az Oroszországgal vívott háborúhoz kapcsolódó ártorzulások kezelésére indította el a tervet, amelynek következtében megnőtt egyes mezőgazdasági termékek belföldi készpénzes felvásárlása, majd mesterségesen alacsony áron történő kivitele az adók elkerülése érdekében. A kabinet most jóváhagyta a minimálárak megállapítására vonatkozó eljárást, és ezzel szabaddá tette az utat a bevezetésükhöz - írta meg a Reuters. Ukrán tisztviselők szerint az új rendszer augusztusban indulhat, de még nem világos, hogy az új szabályok pontosan mikor lépnek hatályba.

Az új exportár-mechanizmus a búza, a kukorica, a napraforgóolaj, a szójabab, a repce és néhány más mezőgazdasági termék szállítására vonatkozik majd, amelyek továbbra is Ukrajna legnagyobb külső bevételi forrását jelentik. Az új szabályokkal összhangban a minimálisan megengedett exportárakat az állami vámszolgálat adatai alapján, az előző hónap szállítási feltételeinek figyelembevételével és 10%-os árengedmény alkalmazásával számítják ki.

A kereskedők szakszervezete, az UGA szerint a minimális exportárak az ukrán export felét veszélyeztetik, ugyanis tönkretehetik a határidős szerződések rendszerét, és bizonytalanságot okozhatnak a piacon az exportőrök kötelezettségeinek teljesítése és a gabonavásárlás tekintetében. Az UGA arra is felhívta a figyelmet, hogy sok vállalkozás olyan bankhiteleket vett fel, amelyeket határidős szerződésekkel biztosítottak. Az ilyen szerződések hiánya viszont megakadályozhatná, hogy a gazdák hitelhez jussanak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 12. 12:31