Óriási eső zúdulhat le itthon: csak ez az 3 megye úszhatja meg ma a vihart

Óriási eső zúdulhat le itthon: csak ez az 3 megye úszhatja meg ma a vihart

agrarszektor.hu
Augusztus 21-én egy hidegfronthoz kapcsolódóan zivatarok alakulhatnak ki Magyarországon nyugatról kelet, délkelet felé haladva. Délelőtt a Dunántúlon, de csak kevés helyen, a déli óráktól nagyobb számban az ország keleti felén - kiemelten a Tiszántúlon -, és a déli megyékben fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket viharos (~60-80 km/h) széllökések, jégeső (< 2 cm) és átmeneti intenzív csapadék (~10-25 mm) kísérhet. Az északkeleti területeken az egymást követő csapadékgócokhoz lokálisan akár felhőszakadás (> 25 mm) is társulhat. Késő estétől - legkésőbb északkeleten is - fokozatosan megszűnnek a zivatarok. A hidegfront hatására a nap során mérséklődik a meleg, már csak az Alföldön alakul 25 Celsius-fok, illetve délkeleten helyenként 27 Celsius-fok felett a napi középhőmérséklet.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szerdán hidegfront vonul át az ország felett, így a fátyolfelhőzet mellett időszakosan erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal - írta meg a met.hu. Délelőtt a Dunántúlon kevesebb helyen, majd délutántól a Dunától keletre többfelé is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, elsősorban a Dunántúlon nagy területen meg is erősödik. Zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 27 és 34 Celsius-fok között valószínű, de helyenként a Tiszántúlon egy-két fokkal melegebb is lehet. Késő estére 19 és 25 Celsius-fok közé hűl le a levegő.

A HungaroMet Zrt. a zivatarveszély miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyék kivételével az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Mint írták, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat az érintett területeken.

Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.

Felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő ugyanis alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Emellett a magas, akár 27 Celsius-fokot is meghaladó középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Csongrád-Csanád vármegyére. Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A napi középhőmérséklet ezeken a területeken 25 Celsius-fok felett is alakulhat.

Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.
Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.

Az éjszaka első felében a Tiszántúlon és az északkeleti tájakon még zápor, zivatar előfordulhat, de egyre kisebb számban. Ezt követően ott is csökken a felhőzet, nagyrészt kiderül az ég. Hajnalban az addig derült északnyugati tájakra fátyolfelhőzet érkezik. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon fokozatosan veszít erejéből, míg a Tiszántúlon és a Bodrogközben élénk, néhol erős lesz. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 Celsius-fok között alakul.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 12. 12:31