Ilyen növényt ültess a kertedbe: ez garantáltan bírni fogja a hőséget

Ilyen növényt ültess a kertedbe: ez garantáltan bírni fogja a hőséget

agrarszektor.hu
Napjainkban már nem elég az alap odafigyelés, a rendszeres metszés tápanyagutánpótlás a növényeknek. A tartós szárazság és a hosszan tartó magas hőmérsékletek miatt a  hő-visszatükröződés égeti a gyökereiket, virágaikat és leveleiket. Mutatjuk mit érdemes tenni, hogy lépést tudjunk tartani a klímaváltozással.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megyeri Szabolcs dísznövénykertész a Világgazdaságnak elmondta, hogy ahhoz, hogy a kerttulajdonosok elkerüljék a csalódást, az ültetések tervezésénél ma már arra is érdemes odafigyelni, hogy a növény bírja a hő-visszatükröződést, valamint a nedvesség megtartása miatt előtérbe kell helyezni az állandó talajtakarást is. Aki továbbra is kertjét szeretné csodálni, annak összel is tudatosan kell a kerti munkákat terveznie. A virághagymák, a facsemeték, a föld, a trágya mind kárba veszhet, ha a kerttulajdonos nem vesz figyelembe bizonyos szempontokat.

Döbbenetes látni azt, hogy 2024 nyarán orgonák, aranyvesszők, akácok, mályvacserjék száradnak ki az utcákon is, amelyekről korábban úgy tudtuk, hogy mindent kibíró növények

- mondta a dísznövénykertész.

Igazából most látjuk, hogy a klasszikus növények mennyire nem bírják a visszaverődő hőt, nem bírják, ha kiszárad a talaj felső rétege, elképesztő látni azt, hogy ezek a korábban mindent tűrő növények hogy adják meg magukat

- tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megyeri Szabolcs kihangsúlyozta, hogy ezekre nagyon jó ellenpélda a kínai selyemmirtusz, amely a mediterrán hangulatú kertek egyik legfőbb látványossága. Bírja a szárazságot és a hőt, mindent, ami a betonos, aszfaltos, üveges és acélos felületekről visszaverődik. A selyemmirtusz sokféle színben és méretben létezik. A kisebb fajták talajtakaró bokorként is alkalmazhatóak, a nagyobbak pedig akár négy-hat méter magasra is megnőhetnek.

Gondozása egyszerű, de elengedhetetlen a metszés, sok napfényre van szüksége de ellenáll a tűző napnak, a talajigénye pedig egyszerű. Gondos talajtakarással a hidegebb hónapokban is problémamentesen áttelel. A megfelelő vízháztartás és vízmegtartás érdekében természetesen öntözni kell, de használjunk talajtakarást a párolgás megakadályozása érdekében. Erre alkalmasak lehetnek a díszkavicsok, a fenyőkéreg, a mulcs vagy talajtakaró növények, például borostyán alkalmazása.

EZ IS ÉRDEKELHET

A díszkaviccsal az a probléma, hogy belehullik a falevél, és minden, amit visz magával a szél, ezért nehezen lehet tisztán tartani, a fenyőkéreg nagyon drága és elsavanyítja a talaj legfelsőbb rétegét, a legjobb, hogyha időszakosan fadarálékot használunk, valamint hosszú távon a talajtakaró növények javasoltak

- figyelmezettett a szakértő.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?