Te is vettél ilyen cserepes fűszernövényt a boltban? Akkor ezt tudnod kell

Te is vettél ilyen cserepes fűszernövényt a boltban? Akkor ezt tudnod kell

agrarszektor.hu
A Szupermenta program legfrissebb terméktesztjén cserepes mentákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A tíz, közvetlen fogyasztásra szánt fűszernövény között a bors- és fodormenta mellett különböző aromával rendelkező, nemesített változatok is szerepeltek. A termékteszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis minden menta megfelelt a követelményeknek.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Szupermenta jubileumi, tizedik évében a cserepes menták tesztjére is sor került - írja közleményében a Nébih. A menta fűszer- és gyógynövényként egyaránt ismert: jellegzetes aromájának, valamint jótékony hatásainak köszönhetően nagy népszerűségnek örvend. A Szupermenta legfrissebb tesztjén összesen tíz, közvetlen fogyasztásra szánt cserepes mentát vizsgáltak meg. A nyolc magyar és két olasz származású növényt két hazai termelőtől, valamint egy kertészetből és egy nagyobb kereskedelmi egységből gyűjtötték össze a szakemberek. Fajtájukat tekintve a jól ismert bors- és fodormenta mellett nemesített változatok is helyet kaptak az összehasonlító vizsgálatban, így egy-egy alma, citrom, csoki, marokkói, narancs és rágó mentát is teszteltek.

A Nébih laboratóriumában a szakemberek ellenőrizték a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét, ugyanis ezekből kiderül, ha nem megfelelő körülmények között termesztették a növényeket. A mentákban lévő mikro- és makroelemeket szintén vizsgálták. Megnyugtató eredmények születtek: a laboratóriumi mérések alapján a szakemberek mindent rendben találtak.

A cserepes menták jelölésvizsgálata sem maradhatott el. Tekintettel arra, hogy közvetlen fogyasztásra szánt termékekről van szó, a felügyelők ellenőrizték a menták nyomonkövethetőségét és a kötelező jelölések, például a származási ország feltüntetését. Az ellenőrök ebből a szempontból szintén megfelelőnek találták a fűszernövényeket. A Szupermenta-tesztek népszerű mozzanata a kedveltségi vizsgálat, melyen szakértő és laikus kóstolók pontozzák a termékeket. A résztvevők értékelése alapján az első három helyezett menta mindegyike az Iván Virág Kft. termékei közül került ki. A dobogó legfelső fokára a Rágó Menta „állhatott”, második lett a Fodor Menta, harmadikként pedig a Narancs Menta végzett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 14. 05:59
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02