Valami beindult a francia baracktermelőknél: meglepő hírek jöttek

Valami beindult a francia baracktermelőknél: meglepő hírek jöttek

agrarszektor.hu
Az Agreste augusztus 1-jén kiadott prognózisa szerint a francia őszibaracktermés volumene 231 ezer tonna lesz, ami 4%-kal nagyobb a 2023-as tavalyi, és 3%-kal múlja felül az előző öt éves időszak (2019-2023) átlagát. Ez a termés a tavalyinál 1%-kal kisebb, 11,1 ezer hektáros termőterületről érkezik, az előző 5 év átlagához képest a zsugorodás 3%-os.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Occitanie körzet adja a francia termelés oroszlánrészét (45%), idén a bőséges virágzást követően az 5700 hektáros termőterületről 103,2 ezer tonnás termést várnak (ebből 50,5 ezer tonna nektarin, és 50,1 tonna őszibarack), ami a 2023-asnál 3%-kal nagyobb termést jelent. Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) tartomány a második legnagyobb körzet, a nemzeti termés 34%-ával. Itt a kedvező időjárási körülmények, azaz a gyakori esőzések és a tartósan magas hőmérséklet miatt a 2700 hektáros termőterületről 79,2 ezer tonnás termés várható (42,5 ezer tonna nektarin, 35,7 ezer tonna őszibarack), ami 4%-kal múlja felül a tavalyi szintet - még úgy is, hogy a termőterület az előző évhez képest 2%-kal csökkent - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Auvergne-Rhône-Alpes régió a francia nemzeti össztermés 16%-át adta tavaly, itt a 2000 hektáros termőterületről várhatóan 37,9 ezer tonnás termést takarítanak majd be (15,5 ezer tonna nektarin, 22,1 ezer tonna őszibarack), ami 6%-kal bőségesebb a tavalyinál – megjegyzendő, hogy a termőterület a tavalyihoz képest 4%-kal zsugorodott, az utóbbi 5 évben viszont a terület csökkenése 13%-os. Ebben a régióban is bőséges volt a virágzás, és idén a talaj vízellátottsága is megfelelően alakult. Júliusban növényegészségügyi problémák miatt egyes készletek esetében tárolási problémák jelentkeztek, ezeket gyorsan kellett piacra vinni.

Franciaországban a jó termés miatt telített piacon a tavalyihoz képest 12%-kal csökkentek az értékesítési átlagárak, ami 8%-kal múlta alul a 2019-2023 közötti 5 éves időszak átlagárait - az árcsökkenés a nektarin esetében volt jelentősebb. Gyakran előfordult, hogy a készletek felhalmozódtak, így ezeket vagy ipari feldolgozásra irányították át, vagy meg kellett azokat semmisíteni. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 06:03