Eldurvult a helyzet a Bodrognál: ijesztő, miket találtak a folyóban a kutatók

Eldurvult a helyzet a Bodrognál: ijesztő, miket találtak a folyóban a kutatók

agrarszektor.hu
Az idei PET Kupa során az Eurofins környezetvédelmi laboratóriuma mintát vett a Bodrog folyóból, az eredmények pedig fontos pillanatképet adnak arról, hogy a hulladék mellett mi minden más, szemmel nem látható szennyeződés található még a vízben. A Laboratorium.hu-n közzétett adatokból kiderül: ilyen magas mikroműanyag-koncentrációt eddig jellemzően nem találtak a hazai felszíni vizekben, és sajnos rábukkantak az egyik hírhedt örök életű anyagra, a hormonháztartást megzavaró és rákkeltő hatású biszfenol-A vegyületre is.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szemétszedés és a környezetvédelem ügyének támogatása mellett a PET Kupa idei utolsó, a Bodrogon szervezett akciója arra is lehetőséget adott a környezetvédelmi vizsgálatokban élen járó Eurofins Analytical Services Hungary Kft-nek, hogy a cég társadalmi felelősségvállalása keretében ingyenes vizsgálatokkal támogassa az egyik legfontosabb hazai természetvédelmi kezdeményezést, a laboratórium eszközeivel is rámutatva a folyamatosan vízszennyezés súlyosságára - írja közleményében a Laboratorium.hu.

Mikroműanyagok a Bodrogban - is

Amint azt már az Eurofins korábbi hazai vizsgálatai is bebizonyították, a legnagyobb hazai folyóink, a Duna és a Tisza, valamint a Balaton sem mentes a mikroműanyagoktól, sőt a nemzetközi mérésekhez hasonlóan bizony számos alkalommal ezekben a vizekben is kimutatták a parányi plasztikok jelenlétét. A Bodrogon az Eurofins az első mikroműanyag-mérését végezte el augusztusban, és a vizsgálat sajnos rendkívül nyugtalanító eredménnyel zárult:

Az eddig vizsgált felszíni vizeinkhez képest a Bodrogban egy nagyságrenddel nagyobb mértékben találtunk mikroműanyagot, egy köbméterben átlagosan 214,8 db részecskét

- mondta el a Laboratorium.hu-nak Dr. Bordós Gábor az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Mikroműanyag-vizsgáló Laboratóriumának vezetője. A mikroműanyagok döntő többsége, mintegy 80 százaléka polietilén, és körülbelül 10 százaléka polipropilén, ezt a két vegyületet alkalmazzák a leggyakrabban a műanyagok előállítása során, így a folyóba került szennyeződések is hűen leképezik a plasztikok ipari és kereskedelmi használatát. A maradék tíz százalék összetétele meglehetősen vegyes, de kimutatható volt a PET-palackok alapanyagául is szolgáló poliészter-tereftalát, amiből arra is lehet következtetni, hogy a PET-palackok és egyéb PET-termékek aprózódása már a vízben is elkezdődik, esetleg ezek a részecskék már eleve mikroműanyag formájában kerültek a folyóba.

Találtak még polisztirolt, illetve a vélhetően festékgyártásból származó akril-, valamint a cigarettacsikkek aprózódásával létrejött cellulóz acetát részecskéket, és a koktélból nem hiányzott a jól ismert PVC sem. Dr. Bordós Gábor hangsúlyozta, hogy ez a vizsgálat egyszeri mintavételen alapult (a laboratóriumi mérés több, mint 2000 liter víz mintázása után FTIR-mikroszkóppal zajlott). Az eredmény fontos pillanatképet ad a folyóról, de messzemenőbb következtetések levonásához átfogóbb vizsgálatokra lesz majd szükség.

Egy hírhedt rákkeltő: a biszfonol-A

Az Eurofins munkatársai egy másik fontos szennyeződést is megtaláltak a Bodrogban, a biszfenolok egyik leggyakoribb formáját, a biszfenol-A vegyületet. Ezt az anyagot széles körben használják polikarbonátok és epoxigyanták gyártásánál, ezekkel a vegyületekkel az élet számos területén találkozhatunk, a PVC-ktől egészen az élelmiszerek csomagolóanyagáig.

A biszfenol-A határérték felett kifejezetten veszélyes anyagnak számít, leghírhedtebb hatása a hormonháztartás megzavarása, de idegrendszeri károsodást is okoz, és a rákkal is összefüggésbe hozták már

- mondta el Palotai Zoltán, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletágának vezetője.

Az EU Ivóvíz Direktívájához igazodva 2026-tól a magyar jogrend is szabályozza a biszfenol-A jelenlétét az ivóvízben, 2,5 mikrogramm/l határértékkel. Ami a felszíni vizeket illeti, ott az EQS rendelete (2008/105/EC) a vízi ökoszisztémák érzékenysége miatt azt írja elő, hogy a hírhedt vegyület egyetlen esetben sem haladhatja meg a 130 mikrogramm/l-t. Ez szerencsére a jelen mérés során sem alakult így. Azonban a fent említett rendelet azt is előírja, hogy a biszfenol-A szintje éves átlagértékben nem érheti el a 0,000034 mikrogramm/l-t. A jelenleg mért 0,07 mikrogramm/l-es érték ezt ugyan jóval meghaladja, ám ahhoz, hogy ezt megfelelően tudjuk viszonyítani a szigorúbb határértékhez, egy sokkal hosszabbtávú adatsorra lenne szükség.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34