Aggasztó hírek érkeztek Ukrajnából: ez a gabonapiacra is hatással lehet

Aggasztó hírek érkeztek Ukrajnából: ez a gabonapiacra is hatással lehet

agrarszektor.hu
Az ukrán gazdák megkezdték a 2025-ös betakarításra szánt őszi gabonafélék vetését. Az ukrán meteorológiai szakszolgálat jelentése szerint hátráltatja a munkálatokat, hogy a talaj nedvességtartalma az ország legtöbb régiójában rendkívül alacsony.

Megkezdődött az őszi gabonafélék vetése Ukrajnában, de a szárazság akadályozza a munkálatokat. Az elmúlt években az ukrán gazdák gyakran tapasztalták a talajnedvesség hiányát az őszi vetések során, de azért remélik, hogy a csapadékos és enyhe tél, valamint a kedvező tavasz időjárása jó termést tesz majd lehetővé - írta meg a Reuters.

Nemcsak folytatódott, de fokozódott is az aszály az őszi vetésre szánt földeken - derült ki a meteorológiai előrejelzők jelentéséből. Mint írták, a júliusi hőhullámot követően augusztusban a súlyos csapadékhiány és magas hőmérséklet közepette fokozódott a talaj és a légkör szárazsága a déli, középső és keleti régiókban, és a terület mintegy 60-70%-ára terjedt ki, beleértve a nyugati régiókat is.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium a héten közölte, hogy a gazdák megkezdték a 2025-ös betakarításra szánt őszi gabona vetését, és az első 27,7 ezer hektáron már el is vetették az őszi búzát, ami általában a teljes ukrán búzatermés 95%-át teszi ki minden évben. Ukrajna befejezte a 2024-es búzatermés betakarítását, ami összesen 21,8 millió tonnát tett ki, szemben a 2023-as több mint 22 millió tonnával.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34