Megszólaltak a borászok: emlékezetes évjárat lehet 2024

Megszólaltak a borászok: emlékezetes évjárat lehet 2024

Az aszály miatt kisebb mennyiség, de potenciálisan kiemelkedő minőség jellemezheti az idei, tipikusnak semmiképpen sem mondható évjáratot – mondták el az Agrárszektornak nyilatkozó borászok. A csapadékhiány és a forró, napos nyár miatt kisebbre fejlődött bogyókban élénk színek és sok cukor rejtőzik, amelyek több fajta esetében is szép illatokkal párosulnak. A vörösborok esetében ugyanakkor néhol már sok a jóból: a túlzott tanninosság miatt fennáll a veszélye annak, hogy a jókat ígérő tételek is durva, karcos, nehezen fogyasztható jegyeket mutatnak majd. Sok múlik most a borász szakértelmén és az óvatosságon, ha azonban a kíméletesség eredményre vezet, csillagos évjárat lehet 2024.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Kifejezetten aszályos, forró és napsütéses éven van túl a hazai borászat is, amely országszerte éreztette a hatását – igaz, nem egyenlő mértékben. A déli országrészben, így például a nagymúltú Szekszárdi borvidéken idén valóban ritkaságszámba ment a csapadék, érdemi eső gyakorlatilag nyár elejétől fogva nem esett az ottani dűlőkre.

Idén mi több tápanyagot adtunk a növényeknek, a tápanyag pedig a vízfelvételt is nagymértékben segíti, ez tehát nagyon jó lépésnek bizonyult. Emiatt nem tapasztalunk nagyobb mennyiségi kiesést, általánosságban ilyesmi inkább a fiatal tőkéknél volt látható, az öregebb tőkék jobban viselték a helyzetet

mondta el az Agrárszektornak Takler András.

Nagy vörösök lehetnek, de ezt nehezebb is eladni

Az ismert szekszárdi borászcsalád tagja emiatt 10-20 százalékos terméskiesésre számít összességében. Némi problémát jelentett az, hogy a bogyók töppedtek, kisebbek, a vörösboroknál ez végeredményben 14-15-ös alkoholfokú tételeket is eredményezhet. A borász szerint arra is figyelni kell, hogy a tanninok ne koncentrálódjanak be túlságosan.

Mindezek ellenére potenciálisan jól alakulhatnak a dolgok, ahogy Takler András fogalmazott:

Benne van a pakliban, hogy szép évjárat lesz az idei.

A világfajták rosszabbul teljesítettek

Mint elmondta, az idei rozék is gyönyörű illattal, jó savakkal, jó ph-val rendelkeznek, az elegáns vörösek, így a kadarka és a kékfrankos is szép. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte:

Az idei aszályos, száraz év ismét megmutatta, hogy a kadarka, a kékfrankos az ami fenntartható és időben leszedve gyönyörű érettséget, de a mai kornak megfelelő, elegáns, gyönyörű illatokat mutat. Ebben a folyamatban a cabernet és a merlot lesznek a vesztesek, mert ezekből nem biztos, hogy lehet egy modern bort készíteni.

Hozzátette: a tájfajták így most is megmutatták az erősségeiket, meleg években is megállják a helyüket, nincs bennük annyi tannin és cserzőanyag, ezért várhatóan nagyobb teret kapnak a jövőben Szekszárdon is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Néhol sok a jóból

A termésmennyiségeket illetően, valamint az aszály okozta minőségi változás kérdésében is hasonlóan nyilatkozott az Agrárszektornak Lőrincz György. A St. Andrea Szőlőbirtok borásza szerint világosan látszik idén, hogy a bogyóknak nagyon kevés a folyadék- illetve hústartalma, miközben dominál a héj, a mag és nőtt a cukortartalom is.

A minőséget illetően ugyanakkor a borász az óvatosságot hangsúlyozta:

Mi is azt reméljük, hogy kiváló évjárat lesz az idei, de a mostani folyamatokban benne van a kényszerérettség illata is. A vörösboroknál fogjuk ezt igazán látni, ahol a fenolos érettség jobban jellemző, de már a fehéreknél is fenolosabb a must.

A borász szakértelme sokat javíthat a helyzeten

Éppen ezért sem érdemes várni a szürettel, az idén szokatlanul korán megkezdődött szedés nagyjával már végeztek is a termelők, és a vörösszőlőket leszedik várhatóan a héten. A túl karcos, durva ízeket pedig borászati technológiával, kíméletes kezeléssel lehet kiküszöbölni Lőrincz György szerint:

Óvatosabban, kíméletesebben préselünk, a mustkezelés során a túlzottan erős, fenolokat derítéssel lehet kivenni, és a héjon erjesztést is igyekszünk alacsonyabb hőmérsékleten végezni, kevesebb macerációval, hogy minél kevesebb extrakció történjen.

Összességében tehát a borász szerint is van lehetőség kiemelkedő évjáratra, de csak akkor, ha a pincészetekben kellően óvatosan bánnak a musttal, és az elővigyázatosság lépései meghozzák a kívánt eredményt is.

Óvatosan kell dolgoznunk. Attól, hogy van cukortartalom és mély szín, még nem biztos, hogy a bor harmonikus és finom lesz.

A mennyiségért kárpótol a minőség

Az aszály egyértelmű hatásait emelte ki az Agrárszektornak a Villányi borvidéken, Diósviszlón dolgozó Bodor Bence is, akinek a 2023-as Winelovers Wine Awardson, a világ egyik legrangosabb borversenyén 2016-os Cabernet Sauvignon tételét Magyarország legjobb vörösborának választották. Mint elmondta: mivel a nyár nagy részében szinte egyáltalán nem volt csapadék a borvidéken, a szőlőszemek aprók maradtak. A termésmennyiség csökkenését tekintve náluk akár 30-40 százalékkal kevesebb is lehet az alapanyag, mint a szokásos mérték. Ez a sok napsütéssel párosulva ugyanakkor szerinte jó minőséget hozhat, ezzel kapcsolatban tehát kifejezetten optimista a borász.

A mennyiségek nem lesznek összehasonlíthatók egy csapadékos évvel, de a minőség kárpótolhat minket.

A megtérülés nem egyértelmű

Más kérdés, hogy ez üzletileg mennyire térül meg akkor, amikor a fogyasztók nehezen fizetik meg a minőséget, sőt, már a hétköznapi borok sem fogynak kellő ütemben.

Bár a növényvédelem kiadásait illetően idén inkább szerencsésnek nevezte az évet Bodor Bence, rámutatott: jól jellemzi a pincészetek helyzetét, hogy bár sok költség emelkedik és a fogyasztók is nehezebben fizetnek a minőségi tételekért, a kisebb mennyiség leszüretelésének költsége sem csökkent.

Hiába lesz kevesebb szőlő, annyival nem tudnak gyorsabban haladni a szüretelők. Egy kilogrammra vetítve tehát lényegében magasabbak a költségek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31