Lehullt a lepel a magyar borokról: ezt jobb, ha tudod 2024-ben

Lehullt a lepel a magyar borokról: ezt jobb, ha tudod 2024-ben

agrarszektor.hu
Az előzetes becslések alapján a szőlő mennyisége idén sem éri el a közepes mennyiséget sem, a forróság miatt. A szüret extra korán kezdődött, viszont a termés jó minőségnek örvend, az e heti csapadék pedig pozitívan hat a még tőkéken lévó fajtákra.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A várható termésmennyiséget egyelőre csak tippelni lehet, az azonban látszik, hogy maximum a tavalyi, egyébként nagyon alacsony termésmennyiséget érhetik el az idén a borászok - mondta a Világgazdaságnak Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke. Tavaly a magyarországi bortermés 2,94 millió hektoliter volt, melynek 60 százalékát a Kiskunsági borvidék adta, idén viszont a térségben 30 százalékkal kevesebb bor készül.

A többi borvidéken nem tapasztalható ekkora ugrás a két év bortermése között, aminek az az oka, hogy tavaly - kivéve a Balatonboglári és a hazai bortermelésben elenyésző súlyú Csongrádi borvidéket - nagyon gyenge volt a termés. Így általánosságban az mondható el, hogy a legtöbb hazai borvidéken a tavalyit megközelítő, esetenként valamivel nagyobb terméssel számolhatunk, azonban összességében a közepest sem éri el az idei bormennyiség.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nehézségek ellenére az évjárat azonban jó lehet, a leszüretelt szőlő cukorfoka a fehérborok alapanyagánál általában magas. A szüretet minden esetben megnehezítette a nagy meleg.

Az Alföldön kézi szüretről már alig beszélhetünk, és nincs is elég ember hozzá, de a gépesített betakarítás sem volt leányálom: a kombájnok nem bírták a forróságot, törtek a verőlécek, sokat kellett állniuk a gépeknek, pedig jót tett volna, ha gyorsabban tudják betakarítani a szőlőt

- mondta Frittmann János. A hatalmas meleg a pincékben is kihívást jelentett: nehezen bírták hűtőkapacitással, nagyobb energiafelhasználással kellett kalkulálni. Frittmann arra emlékeztetett, hogy korábban a feldolgozási időszak két és fél hónapig is eltartott, manapság pedig már csak négy-öt hét. A borászoknak ez jelentős befektetéseket jelent, például hűtők és tartályok tekintetében. 

Az olaszrizlinget ezelőtt ötven évvel még október végén szüretelték, ez az elmúlt 10-20 évben szeptember elejére jött előre, idén viszont már augusztus második felében el kellett kezdeni szedni

- mondta a Világgazdaságnak Schunk József, a Pécsi borvidék hegyközségi tanácsának elnöke. Ez a fajta ekkora már elérte a teljes érést.  

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos a minőség

A szokásosnál nagyjából három héttel korábban következett be a teljes érés, és a szőlő érési állapotának megfelelően kezdték időben a szüretet, a párolgás miatt így is előfordult a bogyók töppedése. Ez a magyarázata annak, hogy magasabb cukorfokokat lehet mérni, de megmaradtak a savak is, viszont kevesebb termett. A Pécsi borvidékre is jellemző, hogy elmaradnak a tavalyi mennyiségtől, de ez a legtöbb borász számára nem baj, mert az első számú kihívás most a minőség jelenti – tette hozzá a szakember.

A szőlészetekben is szükséges reagálni az éghalat-változás hatásaira, a telepítéseknél, átoltásoknál a szárazság- és meleg tűrő fajtákra kell váltani. A kutatóintézetekben folyamatosan fejlesztik az ezeknek a feltételeknek megfelelő új fajtákat. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete ki is fejlesztett és be is jegyeztetett több ilyen fajtát, ráadásul a lisztharmattal, a peronoszpórával és a szürke rothadással szemben is ellenállók, nem szükséges permetezni sem őket. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez a jövő, ezzel kíméljük a környezetet, az egészséget és a pénztárcát is

- tette hozzá Schunk. Az ilyen fajtáknál fontos, hogy minél jobb borok készítésére legyenek alkalmasak, a nemesítés utolsó évei már erről szóltak.

Ilyen rezisztens fajta például

  • a Jázmin,
  • a Borsmenta,
  • az Andor,
  • a Pinot Regina és a Caberson.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?