Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.19. csütörtök

agrarszektor.hu2024. szeptember 19. 07:45

A délnyugati tájak mellett az északkeleti, délután az északi tájakon is előfordulhatnak felhősebb időszakok, máshol napos idő várható - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.09.19.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.09.19.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.09.19.) napon.

2024.09.19. csütörtök: A délnyugati tájak mellett az északkeleti, délután az északi tájakon is előfordulhatnak felhősebb időszakok, máshol napos idő várható. Csapadék napközben már nem valószínű. Az északkeleti, keleti szelet délután nagy területen kísérik élénk széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható. Késő estére 13 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.

A következő napon várható időjárás

2024.09.20 péntek: A pára, köd feloszlása után általában sok napsütés várható kevés fátyol-, és gomolyfelhővel, az ország délnyugati felében lehet kicsit több a felhő, ott néhol zápor előfordulhat. Az északkeleti, keleti szél megélénkül. Délutánra 21 és 25 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Friss híreink:

Ezek az agrárium jelenlegi legnagyobb kihívásai

Bár az idei esztendő nem jelentett olyan kihívást a magyar mezőgazdaság számára, mint a 2022-2023-as évek, azonban a gépbeszerzést támogató pályázatok kifutása jelentős hatással volt a piacra. A hazai gépforgalmazás körülbelül a felére esett vissza. Erről az Agrárszektornak Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója beszélt, aki azt is hozzátette, hogy ez a forgalomcsökkenés nemcsak hazánkra jellemző, hiszen a mezőgazdasági gépek értékesítése Európa-szerte több mint 30 százalékkal redukálódott. A szerviz területét ugyanakkor kevésbé érintette a recesszió, elvégre a meglevő gépeknek üzemképesnek kell maradniuk. A szakember szerint ugyanakkor aki felkészült, tudatos, az a gazdasági és az időjárási nehézségek ellenére is jó minőségben tudott és tud termelni. Szabó Levente továbbá kiemelte, hogy az ágazat szereplőinek a klímaváltozás hatásai mellett az EU Közös Agrárpolitikájának előírásaira is kell összpontosítaniuk a siker érdekében.

Imádják külföldön ezt a magyar húst: itthon nem kell, pedig van bőven

A vadhús nem tartozik a legtöbbet fogyasztott húsfélék közé Magyarországon, és akkor még finoman is fogalmaztunk. Bár körülbelül 800 tonnát értékesítenek évente belőle, mi, magyarok egy év alatt mindössze 30-40 dekagrammot eszünk meg - sertésből pedig akár 30 kilót is. Az sem újdonság, hogy igen egészséges élelmiszerről beszélünk, ráadásul számos jótékony hatással és különleges ízvilággal bír és elegendő mennyiség áll a rendelkezésünkre belőle. Kérdés, hogy akkor mi a gond? Ennek és sok minden másnak járt most utána az Agrárszektor.

Itt a figyelmeztetés: súlyos árat fizethetünk a tilalom megszegéséért

10 ezer forinttól akár egymillió forintos bírságot is kaphat az, aki megsérti a tűzgyújtási tilalom szabályait Magyarországon - tájékoztatta az Agrárszektort Nagy Dániel, a Nébih erdészeti főfelügyelője. Kiemelte, habár ez ritka, de amennyiben akkora tüzet okoz valaki, hogy tűzoltó beavatkozásra van szükség, 20 ezertől 3 millió forintig is terjedhet a bírság mértéke. A szakember hangsúlyozta, a klímaváltozás miatt fel kell készülni arra, hogy a tűzszezon már februárban elkezdődik itthon és egészen szeptember-októberig kitart majd, ráadásul sokkal intenzívebb, gyorsabban terjedő erdőtüzekre számíthatunk a jövőben.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Itt él a legtöbb iskolázatlan magyar az országban: komoly a baj, esélyük sincs jobb életre

2022-ben 3 156 település közül 42-ben a legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező lakosok mindegyike nyilvántartott álláskereső volt. Ez azt jelenti, hogy ezeken a településeken összesen 9 533 lakos nem talált munkát. Országosan a legfeljebb 8 általánost végzettek aránya egyes vármegyékben, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg, elérte az 54%-ot, míg a gazdagabb régiókban, például Győr-Moson-Sopronban, ez az arány csupán 25 százalék körül mozgott. 

A klímaváltozás a kerteket sem kíméli: erre mindenkinek fel kell készülnie idén ősszel

Az elmúlt napokban bőséges eső zúdult a magyar vidékre, a Duna mentén pedig az évtized árvize is lecsapott. A klímaváltozás hatása pedig nem merül ki ennyiben, a közvetlen környezetünkben, a kertekben is hatalmas változásokat okoz. Hogy mit hozhat az ősz a kertekben? Mire számíthatnak és mire kell felkészülniük a hobbikertészeknek? A Bokréta Garden ügyvezetőjével, Ott Bernadettel beszélgettünk a témáról.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,