Hamarosan tetőzik a Duna, megvan mikor hagyja el az országot az árhullám

MTI2024. szeptember 19. 10:01

Jövő hét közepén hagyhatja el Magyarország területét az árhullám tetőzése, Budapesten pedig szombaton éjjel várható a legmagasabb vízszint - mondta a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. Orbán Viktor közölte: a vízügy korábbi, a vízszint tetőzésével kapcsolatos előrejelzéseit továbbra is mérvadónak tekinthetik, a korrekciók néhány centiméteren belül vannak. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a jövő hét közepén hagyja el az országot a tetőzés déli irányba, és továbbra is azt várjuk, hogy a budapesti vízszint tetőzése valószínűleg szombat éjjel következik be - ismertette. Hozzátette: a főpolgármester döntésétől függően, a jövő hét közepén a rakpart már felszabadítható lesz.

A kormányfő közölte azt is, hogy a szerdaihoz képest 1436 fővel növelték meg a védekezésben részt vevő hivatásos állomány számát, így már 5828-an dolgoznak a gátakon, valamint szerdán 4012 önkéntes vett részt a munkákban, és van 15 353 nyilvántartásba vett önkéntes is.

Kijelenthető az, hogy Magyarország az előző árvizek idején meg, illetve kitanulta a védekezés szakmáját, és nemcsak a hivatásosok, hanem az önkéntesek is pontosan tudják, hogy mit és hogyan kell tenniük

- mondta.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
duna, árvíz, vízügy, árvízvédelem, budapest, áradás, vízszint, önkéntesség, szombat, önkéntes, tetőzés,