2024. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
Kiderült, mikor jöhet újabb nagy eső Magyarországon: itt a friss előrejelzés

Kiderült, mikor jöhet újabb nagy eső Magyarországon: itt a friss előrejelzés

agrarszektor.hu
Az elmúlt másfél hét bőséges csapadéka országszerte alaposan átnedvesítette a talajt és ugyan az elmúlt héten visszaesett a hőmérséklet, most újra visszatért a melegebb idő. A repce így optimális körülmények között fejlődhet, illetve a még vetés előtt álló állományok vetéséhez valamint a nyári kapás növények betakarításához is kedvező időjárású napok állnak előttünk, napos, száraz időben lehet haladni a munkákkal.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A múlt hét második felében és a hét első napjaiban fölöttünk örvénylő Boris néven emlegetett ciklon jelentős csapadékot és lehűlést hozott a Kárpát-medence területére is. A múlt hét eleji esőkkel együtt nyugaton, északnyugaton 100-140 mm, míg máshol jellemzően 40-90 mm esett, ami meghaladja a szeptemberi sokéves átlagot is - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai jelentéséből. Többfelé júliusban és augusztusban összesen nem hullott ennyi csapadék, mint az elmúlt tíz nap alatt. Keddtől csökkent számottevően a csapadékhajlam, kedden és szerdán már csak kevés helyen fordultak elő kisebb esők, záporok.

Az aszály már a hét végére országszerte megszűnt. A talaj felső 30 cm-es rétege mindenütt telítődött nedvességgel, jelentős területen a felső fél méter is teljesen átnedvesedett, de a mélyebb talajréteg hazánk nagy részén még igen száraz. A Dunántúl északnyugati részén több napon át fújt viharos szél.

A hőmérséklet április második fele óta először csökkent tartósan a sokéves átlag alá, a borult, csapadékos napokon és területeken a múlt hét második felében napközben is alig emelkedett a 10 fok körüli minimum értékekhez képest. A nappali felmelegedés mértéke keddtől kezdett számottevően emelkedni, és szerdán már elérte a 22-27 fokot.

Az idei nagyon meleg, aszályos nyáron a kapás növények és a gyümölcsök érése egyaránt jóval hamarabb következett be a szokásosnál. A napraforgó és a kukorica betakarítása már augusztus végén elkezdődött, az elmúlt tíz nap gyakran csapadékos időjárása akadályozta a munkát, és rontotta az amúgy is gyenge termés minőségét. Az országszerte átnedvesedett talaj kedvező körülményeket teremtett a már elvetett őszi káposztarepce keléséhez, illetve a száraz időben a vetéssel kiváró gazdák számára a vetéshez.

Pénteken a Dunántúlon fordulhat elő néhol gyenge eső, zápor. Jövő keddtől fordul ismét változékonyabbra az idő, többfelé lehet csapadékra is számítani, de ennek mennyisége a jelenlegi számítások szerint 2 és 10 mm között valószínű. Számottevő lehűlés nem várható, legfeljebb pár fokkal esik vissza a hőmérséklet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 19. 14:58