Kiderült, mikor jöhet újabb nagy eső Magyarországon: itt a friss előrejelzés

agrarszektor.hu2024. szeptember 19. 16:31

Az elmúlt másfél hét bőséges csapadéka országszerte alaposan átnedvesítette a talajt és ugyan az elmúlt héten visszaesett a hőmérséklet, most újra visszatért a melegebb idő. A repce így optimális körülmények között fejlődhet, illetve a még vetés előtt álló állományok vetéséhez valamint a nyári kapás növények betakarításához is kedvező időjárású napok állnak előttünk, napos, száraz időben lehet haladni a munkákkal.

A múlt hét második felében és a hét első napjaiban fölöttünk örvénylő Boris néven emlegetett ciklon jelentős csapadékot és lehűlést hozott a Kárpát-medence területére is. A múlt hét eleji esőkkel együtt nyugaton, északnyugaton 100-140 mm, míg máshol jellemzően 40-90 mm esett, ami meghaladja a szeptemberi sokéves átlagot is - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai jelentéséből. Többfelé júliusban és augusztusban összesen nem hullott ennyi csapadék, mint az elmúlt tíz nap alatt. Keddtől csökkent számottevően a csapadékhajlam, kedden és szerdán már csak kevés helyen fordultak elő kisebb esők, záporok.

Az aszály már a hét végére országszerte megszűnt. A talaj felső 30 cm-es rétege mindenütt telítődött nedvességgel, jelentős területen a felső fél méter is teljesen átnedvesedett, de a mélyebb talajréteg hazánk nagy részén még igen száraz. A Dunántúl északnyugati részén több napon át fújt viharos szél.

A hőmérséklet április második fele óta először csökkent tartósan a sokéves átlag alá, a borult, csapadékos napokon és területeken a múlt hét második felében napközben is alig emelkedett a 10 fok körüli minimum értékekhez képest. A nappali felmelegedés mértéke keddtől kezdett számottevően emelkedni, és szerdán már elérte a 22-27 fokot.

Az idei nagyon meleg, aszályos nyáron a kapás növények és a gyümölcsök érése egyaránt jóval hamarabb következett be a szokásosnál. A napraforgó és a kukorica betakarítása már augusztus végén elkezdődött, az elmúlt tíz nap gyakran csapadékos időjárása akadályozta a munkát, és rontotta az amúgy is gyenge termés minőségét. Az országszerte átnedvesedett talaj kedvező körülményeket teremtett a már elvetett őszi káposztarepce keléséhez, illetve a száraz időben a vetéssel kiváró gazdák számára a vetéshez.

Pénteken a Dunántúlon fordulhat elő néhol gyenge eső, zápor. Jövő keddtől fordul ismét változékonyabbra az idő, többfelé lehet csapadékra is számítani, de ennek mennyisége a jelenlegi számítások szerint 2 és 10 mm között valószínű. Számottevő lehűlés nem várható, legfeljebb pár fokkal esik vissza a hőmérséklet.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
talaj, csapadék, agrometeorológia, idő, hőmérséklet, ősz, talajnedvesség, száraz, csapadékmennyiség, napos, növények,