Ezen most nagyot bukhat, akinek kertje van: vigyázz, nehogy pórul járj

agrarszektor.hu2024. szeptember 21. 18:02

Kellemes és alkalmas az idő a kertészkedésre, itt a tökéletes alkalom, hogy felkésztsük kertjeinket a következő szezonra és biztosítsuk növényeinknek a megfelelő tápanyagot. Kósa Dániel kertészmérnök a HellóVidéknek elárulta, milyen típusú trágyát érdemes használni, és hogyan kerülhetjük el a gyakori hibákat az őszi kertészeti munkálatok során.

Akik aktívan művelik a kertjüket, azok számára elengedhetetlen őszi feladat a trágyázás. Kósa Dániel elmondta mikor és hogy érdemes nekiállni a munkáltoknak.

Általános tudnivalók, mielőtt nekiállnánk

Általánosságban végezhetünk feltöltő trágyázást, aminek mindig a növények ültetése előtt érdemes nekiállni. Ilyenkor jellemzően nagyobb dózisban juttatunk szerves anyagokat a talajba, általában olyan formában, amelynek még bomlania kell. A másik lehetőség, hogy a növények lomblevelére juttatunk tápanyagot, ezt lombtrágyázásnak vagy fejtrágyázásnak nevezzük. Ezen kívül év közben kisebb mennyiségben tápoldatozhatjuk vagy műtrágyázhatjuk a területet. Ha viszont nincs lehetőség szerves istállótrágyával vagy komposztált trágyával végezni az ültetés előtti tápanyag-kijuttatást, akkor közvetlenül az ültetés előtt műtrágyával is elvégezhetjük. Ahogy a szakember kiemelte, ősszel, a mélyforgatás előtt, amennyiben van szerves istállótrágyánk, célszerű azt kijuttatni és egyben megforgatni.

A szerves vagy komposztált trágya őszi kijuttatáskor elkezd bomlani, és két évig adja le a tápanyagot. Ehhez természetesen szükség van csapadékra, amelyből sajnos elég sok hiányzik a talaj mélyebb rétegeiből is. A szerves trágya ebből a szempontból jobb választás a műtrágyánál, mivel hosszabb a lebomlási ideje, tehát tovább adja le a tápanyagot, így elegendő minden harmadik évben trágyázni. Emellett nagy előnye, hogy javítja a földünk kötöttségét, így homokon és agyagos talaj is használható. Fontos azonban tudni, hogy a különböző állatok trágyája eltérő összetételű. Mindegyik esetében igaz, hogy nagyon magas szerves anyagot tartalmaz.

- fogalmazott Kósa Dániel. A szakember szerint a legjobb a marha- és sertéstrágya, amelyek nitrogén túlsúlyosak. Ezen kívül ezek trágya nem száraz, ami fontos, mert így nem szükséges hozzá többletvizet kijuttatni a bomlás megindulásához.

  • A kecskék és birkák trágyája, úgynevezett mélyalom, szintén nitrogén túlsúlyos, de nagyon száraz, és tele van szalmával. Ez igaz a lovak alól származó alomra is, de náluk nincs mélyalom. Ezt figyelembe kell venni, mivel az ideális bomlás eléréséhez többlet öntözés szükséges.
  • A baromfik trágyájára is ügyeljünk, mivel ezt komposzttal kell vegyíteni! Bár nitrogénben gazdag, magas foszfortartalma miatt könnyen kiéghetnek vele a növényeink. Ennél a trágyánál is ügyeljünk a nagyobb dózisú vízkijuttatásra.

Mikor érdemes nekiállni?

A szakember szerint a trágyázással együtt végezhető a forgatás is.

Ez optimális időjárási viszonyok között lenne helyénvaló, de mivel az idei év aszályos volt, érdemes lehet a forgatás nélküli termesztést is számba venni. Ilyenkor is kijuttathatunk trágyát a terület felszínére, de olyan technológiát kell alkalmaznunk, amely nem forgatja meg a talajt olyan mértékben, mint a szántás. Lehetőségként választhatjuk a trágyázást, valamint a nagyon sekély talajhántást vagy kombinálást.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
műtrágya, trágya, kiskert, szakember, ősz, szerves-anyag, trágyázás, szervestrágya, szerves-trágya, házikert, szervesanyag,