Súlyos aszálykárok: ez jelentheti a megoldást a magyar gazdáknak?

agrarszektor.hu2024. szeptember 22. 19:01

Idén először a súlyos károkat okozó aszállyal, majd az elmúlt hetekben hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékkal kellett megküzdenie a termelőknek. A szélsőséges időjárást, az évszakok kitolódását, az új kártevők és kórokozók megjelenését hobbikertészek, termelők egyaránt elszenvedik, a fogyasztók pedig az egyre növekvő árakkal kénytelenek szembesülni. Kulcskérdés lesz, hogy a következő évtizedekben a hazai agrárvilág képes legyen reagálni ezekre a körülményekre.

Idén nyáron csaknem 300 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet érintett súlyosan az aszály - főleg a kukorica és a napraforgó termelés látta ennek kárát - majd ezt nehezítette az elmúlt hetekben a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék. A szélsőséges időjárási körülményekre, a fenntartható mezőgazdaságra az ökológiai gazdálkodás növelése jelentheti a megoldást. Magyarországon jelenleg ez az összes művelt terület mintegy 6,3%-át teszi ki, a KAP stratégia szerint ezt 10%-ra növelnék a következő években - olvasható az Aeffect Communications and Consulting közleményében.

Az ökológiai gazdálkodás ugyanis nemcsak a természeti erőforrások védelmére helyezi a hangsúlyt, hanem korszerű, fenntartható megoldásokat is kínál a termeléshez - többek között víztakarékos rendszerek fejlesztésével, mely a következő évek aszályos időszakaihoz elengedhetetlen lesz. Teszi mindezt úgy, hogy képes háttérbe szorítani a vegyszeres védelem szerepét, mely a termőtalajok egészsége és a hasznos rovarok megóvásának szempontjából is kiemelt jelentőségű.

Az Öko Expo is az ökológiai gazdálkodás jelentőségére hívja fel a figyelmet. A Debreceni Egyetem, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és Hajdúnánás önkormányzata által közösen szervezett eseményen hazai és nemzetközi mezőgazdasági szereplőknek is lehetőséget kínál a tapasztalatcserére. Idén például kiemelt hangsúlyt kapott a rövid ellátási lánc megvalósítása, a hatékony, intenzív, versenyképes termelés és az új öko támogatási időszak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kukorica, aszály, napraforgó, mezőgazdaság, fenntartható, gazdálkodás, termelés, ökológiai, mezőgazdasági,