Értetlenül állnak a kutatók a rejtélyes növény előtt: ilyet még senki sem látott

Farkas Alexandra2024. szeptember 23. 14:28

Újra reflektorfénybe került a misztikus növény, ami kaméleonként képes átalakulni attól függően, hogy milyen formájú, színű és méretű a hozzá legközelebb eső növény levele. A rejtélyes átalakulásra ráadásul akkor is képes, ha egy műanyag növényt teszünk mellé.

A Dél-Chile mérsékelt övi esőerdeiben élő Boquila trifoliolata kúszónövény egészen különös képességekkel bír: át tudja alakítani saját leveleinek színét, formáját, méretét és erezetét olyanra, amilyen a hozzá legközelebbi növény levele. Hogy ez az alakváltás milyen okból következik be, arra több ötlet is született, meggyőző bizonyítékokat viszont egyik mellett sem sikerült felmutatni.

Az újabb fordulat akkor következett a történetben, amikor Jacob White és Felipe Yamashita egy kísérletben azt figyelte meg, hogy a Boquila trifoliolata növények a melléjük rakott műszőlő leveleit is megpróbálták lemásolni. A kísérlet ötlete elsőre teljes őrültségnek tűnik, így nem véletlen, hogy az idei IgNobel-díjat botanika kategóriában ennek a szerzőpárosnak ítélték oda. Ha viszont jobban belegondolunk, a kreatív ötlettel a lehetséges magyarázatok közül rögtön kettő is kieshet. Az ugyanis egészen biztos, hogy a műszőlő sem géneket, sem más információt nem adhatott tovább különös szomszédjának.

A ritkaságszámba menő növényi mimikri háttere tehát továbbra is teljes rejtély. Ám mivel az IgNobel-díj most világhírűvé tette ezt a misztikus növényt, remélhetőleg több botanikus is a titok és a növényi látás teóriájának nyomába ered majd.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
szőlő, agrárkutatás, kutatás, különlegesség, szobanövény, gén, levélzet, levél, természettudomány, érdekesség, génállomány, tudományos-kísérlet, növénygenetika,