Vallott Orbán Viktor az árvízhelyzetről: ezt jobb, ha mindenki tudja

MTI2024. szeptember 23. 13:06

Az árvízi védekezés vége felé járunk, minden esélyünk megvan arra, hogy a lehető legoptimistábban tekintsünk a hátralévő egy-két nap elé - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón. Kiemelte, ki kell tartani, másfél-két nap, és az ország fellélegezhet, megkönnyebbülhet.

Közölte, a meteorológusok továbbra sem jeleztek csapadékot, így utánpótlása az árhullámnak nem várható. Tájékoztatása szerint a Duna délben tetőzik Bajánál, ott harmad-, Mohácsnál másodfokú készültségi szintet rendeltek el. Kitért arra is: a folyó felső szakaszán a vártnál gyorsabb az apadás. Most már kifelé jövünk a bajból és enyhül a nyomás - fogalmazott. Tájékoztatása szerint a Duna szintje Mosonmagyaróvárnál 80 centiméterrel, Esztergomnál 136, Vácnál 92, a fővárosban 74, Dunaújvárosnál 17 centiméterrel csökkent, és Paksnál is megkezdődött az apadás, Győrnél a Rába 130 centimétert apadt. Hozzátette: szombaton 755 kilométeren, vasárnap 706 kilométeren folyt védekezés, a harmadfokú készültség már csak 223 kilométernyi szakaszon volt érvényben. A védekezésben szombaton 5025, vasárnap 4458 ember vett részt, az őket segítő önkéntesek száma 195-re csökkent.

A beépített homokzsákok száma sem nő tovább, 1 903 100-nál megálltak. A nehezebb helyszínekről szólva a miniszterelnök megemlítette, Pilismaróton, Vácott nincs változás, Dunabogdány, Tahitótfalu, Leányfalu, Kismaros "rendben van", akárcsak a budapesti Margitsziget, és a Batthyány téri metróállomás is visszaadható a forgalomnak. Hozzátette, a hétvégén megszemlélt Kisapostagon is megindult az apadás, "ott sem lesz baj", Dunaföldvár, Madocsa, Paks rendben; Bátánál ideiglenes védmű épült az épületek védelmére. Elmondta: Baján, ahol 2750 méteren védekeznek, teljes a védművek kiépítettsége, sok önkéntes vesz részt a munkában. Dunaújvárosnál, a Szalki-szigetnél fáradtolaj-elfolyás nehezíti a védekezést, Csepelen pedig egy illegális hulladéklerakóra bukkantak a védekezés során. Ez bekerített terület, nem kerül szemét a Dunába.

Amint az árvíz levonul, fel kell számolni - jelezte, hozzátéve: ez magánterület, az eljárás alá vont személy éppen börtönben van. A kormányfő kérdésre válaszolva úgy értékelt, az árvízre különösen igaz az a népi bölcsesség, hogy az eredmény minősít. Sikerült a vizet benn tartani a mederben, egyetlen olyan szakasz volt, ahol ez nem volt lehetséges, ki kellett engedni, de ott sem áttört a víz, hanem a szakamberek engedték ki a Lajtánál. A történeti adatok fontosak, a Dunán olyan magas volt a tetőzés, ami nem haladta meg a korábban mért legnagyobb szintet. A Lajtánál a valaha volt legmagasabb vízállás volt, itt a kialakított ideiglenes víztárolókkal és azokból egyet megnyitva meg tudták védeni ezt a nehéz szakaszt is - emlékeztetett. Ha a víz bennmarad a mederben, akkor nincs baj, a védekezés sikeres - összegzett.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
katasztrófa, duna, árvíz, árvízvédelem, orbán-viktor, csökkenés, vízszint, védekezés, vízállás, apadás,