Eldurvult a helyzet: újabb orosz régióban hirdették ki a rendkívüli állapotot

agrarszektor.hu2024. szeptember 24. 12:34

Az Altaj lett az ötödik orosz régió, amely ebben a hónapban rendkívüli állapotot hirdetett a szélsőséges időjárás okozta termésproblémák miatt, mondván, hogy a túl sok eső eláztatta a talajt. A lépés ugyanakkor lehetővé tette a gazdák számára, hogy kártérítési és biztosítási kifizetéseket igényeljenek.

Tomszk, Novoszibirszk, Kemerovo és Krasznojarszk régiók után most Altaj régióban hirdették ki a szükségállapotot a rendkívüli időjárás okozta problémák miatt. Ez a hivatalos megjelölés lehetővé tette a gazdák számára, hogy kártérítést és biztosítási kifizetéseket igényeljenek - írta meg a Reuters. 2023-ban az Altaj régióban a gabona- és hüvelyes növények együttes termése csaknem 5 millió tonnát tett ki. Az öt érintett régió együttesen a világ legnagyobb búzaexportőrének számító Oroszország tavalyi gabonatermésének mintegy 8%-át tette ki.

A mezőgazdasági termelőktől, a hidrometeorológiai központtól és más szakértőktől származó részletes információk összegyűjtése után a kormány munkatársai a régió területén a túlzott talajnedvességgel összefüggő rendkívüli állapot bevezetését javasolták

- közölte Viktor Tomenko, a régió kormányzója.

A politikus hozzátette, hogy a bizottság döntött a rendkívüli állapot bevezetéséről, és az ehhez szükséges dokumentumok is elkészültek. Mostanra már több mint egy tucat orosz gabonatermelő régiót sújtott szélsőséges időjárás, a kora tavaszi fagyoktól kezdve az elmúlt hónapokban tapasztalható aszályig. A rossz időjárás a tisztviselők szerint az idei évben már több mint 1,1 millió hektárnyi területet érintett. A gabonatermesztés szempontjából kulcsfontosságú számos déli régiót aszály sújt, ami az új termés vetési problémáihoz vezethet.

A veszteségek ellenére Oroszország fenntartotta hivatalos gabonatermés-előrejelzését. Ezt 132 millió tonnára teszik, ami 10%-os csökkenés a tavalyi évhez képest. Az exportra vonatkozó előrejelzés továbba is 60 millió tonnát mond.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
orosz, oroszország, kártérítés, kifizetés, időjárás, gabonatermelés, gabonatermesztés, terméskiesés, termésveszteség, régió, állapot, rendkívüli, szélsőséges időjárás,