Itt a friss előrejelzés a földekről: megvan, mikor jön az újabb lehűlés

Itt a friss előrejelzés a földekről: megvan, mikor jön az újabb lehűlés

agrarszektor.hu
A nagy esők után a múlt héten visszatért napos, meleg idő kedvező körülményeket teremtett az őszi káposztarepce keléséhez, kezdeti fejlődéséhez és az őszi betakarításhoz is. A folytatás már változékonyabb időt ígér: délnyugat felől több hullámban érkezik nedves levegő csapadékkal térségünk fölé, lehűlés majd a hét legvégén jöhet.

A múlt hét első napján még a térség fölött örvénylett a Boris nevű ciklon, mely jelentős mennyiségű csapadékot és lehűlést hozott a Kárpát-medence területére is. Keddtől már csak elszórtan alakultak ki záporok, szombattól pedig országszerte szárazra fordult az idő. Az elmúlt 10 nap során így a Dunántúlon és északon 60-100 mm, míg az Alföldön 30-60 mm eső esett. A 30 napos csapadékösszeg az ország döntő részén meghaladja a sokéves átlagot, míg a 90 napos még mindig jócskán elmarad attól.

10 napos csapadékösszeg 2024. szeptember 21-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. szeptember 21-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 22-ig (mm)Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 22-ig (mm)
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 22-ig (mm)Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 22-ig (mm)

Aszály jelenleg nincs az országban. Nagyjából a talaj felső 30-70 cm-es rétege nedvesedett át a múlt hét elejére, azóta viszont a nagyrészt napos, kissé szeles időben sokat szikkadt, száradt a felszín. A hőmérséklet csúcsértéke múlt hétfőn még csak 15 Celsius-fok körül alakult, majd keddtől kezdett melegedni a levegő, szerdán már elérte a 22-27 Celsius-fokot, és ezt követően is jobbára 25 Celsius-fok közelében mozgott. A derült, a hét végén már szélcsendes éjszakákon a száraz levegőben erős volt az éjszakai lehűlés: vasárnap már szinte országszerte 10 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet, sőt a fagyzugos területen 0-3 Celsius-fok is előfordult 2 m magasságban.

Talajnedvesség a talaj fölső 50 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. szeptember 22-én (%)Talajnedvesség a talaj fölső 50 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. szeptember 22-én (%)
Minimum hőmérsékletek 2024. szeptember 22-én (Celsius-fok)Minimum hőmérsékletek 2024. szeptember 22-én (Celsius-fok)

Az idei nagyon meleg, aszályos nyáron a kapás növények és a gyümölcsök érése egyaránt jóval hamarabb következett be a szokásosnál. A napraforgó és a kukorica betakarítása már augusztus végén elkezdődött, a szeptember közepi gyakran csapadékos időjárás átmenetileg akadályozta a munkát, és rontotta az egyébként is gyenge termés minőségét. Az országszerte átnedvesedett talaj kedvező körülményeket teremtett az őszi káposztarepce keléséhez, kezdeti fejlődéséhez. A múlt hét elején még folyamatosan vizes volt az állományok levélzete, keddtől kezdődött meg a száradás, azóta már alacsony a levélnedvesség időtartama. A párás időszakok hossza az éjszakánként szélcsendes területeken volt magasabb, az ország nagyobb részén már az is alacsonyan alakult.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek az augusztus legvégére, szeptember első felére vonatkozó állapotot mutatják. Az index értéke ebben az időszakban tovább csökkent, a vegetáció országszerte veszített zöld tömegéből, az aszály miatt az erdőkre is jellemző volt ez a folyamat. A súlyos aszály miatt az anomália térkép az egész országban, a legnagyobb mértékben az Alföldön és a Dunántúl keleti tájain mutatott az átlagosnál sokkal kevesebb zöld tömeget.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1680 és 1890 foknap között alakul. Bár hőösszeg növekedése az előző két hétben lelassult, de értéke már messze meghaladja a legtöbb kukoricafajta beéréséhez szükséges mértéket. A tavalyinál és a sokéves átlagnál egyaránt igen jelentősen, 200-300 foknappal magasabb. Mindez azt jelenti, hogy a vegetáció a szokásosnál mintegy három héttel előrébb jár a fejlődésben.

A következő héten változékonyra fordul az időjárás, ugyanis erőteljes délnyugati áramlással több hullámban is nagy nedvességtartalmú, szombatig meleg léghullámok érkeznek az ország fölé. A sok felhő és a hajnali ködfoltok mellett kevés napsütés is valószínű. Keddtől több napon is várható csapadék, eső, zápor, zivatar formájában, csütörtökön van erre a legkisebb esély. Összességében a hét végéig területi átlagban 5-25 mm csapadék hullhat. Az éjszakák enyhülnek, a felhők miatt mérsékeltebb lesz a lehűlés. A hőmérsékletek csúcsértéke a tartósabban felhős és csapadékos helyeken csak 20 Celsius-fok, a részben napos tájakon 25 Celsius-fok körül valószínű, de vasárnap érkezhet egy komolyabb lehűlést hozó hidegfront.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 24. 05:58