Váratlan hírek jöttek a búzáról, kukoricáról: erre nem sokan számítottak

Váratlan hírek jöttek a búzáról, kukoricáról: erre nem sokan számítottak

agrarszektor.hu
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO - Food and Agriculture Organization) legutóbbi, szeptemberi előrejelzése alapján a 2024. évi globális gabonatermelés 2851 millió tonna lesz, amely 2,8 millió tonnával csökkent a júliusi előrejelzéshez képest.

A FAO előrejelzése alapján az idei globális gabonatermelés 2851 millió tonna lesz, amely 2,8 millió tonnával csökkent a júliusi előrejelzéshez képest, azonban ennek ellenére a 2023. évi termeléssel azonos szint prognosztizálható - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a FAO és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) statisztikái alapján. A csökkenés elsősorban a kedvezőtlen, aszályos időjárással magyarázható, mely az Európai Uniót, Mexikót és Ukrajnát is érintette többek között. Ez a negatív hatás az árpa termeléshozamát Kanadában és az Európai Unióban, valamint a cirok terméskilátásait is visszafogta az Amerikai Egyesült Államokban. Ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államok kukoricatermelési előrejelzését jelentősen javították a kedvező időjárási körülmények, mégis várhatóan a termés elmarad a tavalyi évhez képest.  

A gabonafelhasználására vonatkozó előrejelzés 2852 millió tonna, ami 0,2%-kal magasabb az előző évhez képest. Az árpa és a cirok esetében csökkenés figyelhető meg, ami elsősorban a várható alacsonyabb takarmányozási felhasználással magyarázható. A gabonakészlet várhatóan 890 millió tonna lesz, ami 30,7%-os készlet-felhasználási aránnyal továbbra is megfelelő ellátási kilátásokat jelez. A kukoricakészletekben várható a csökkenés, ami nagyrészt az Európai Unió és Ukrajna alacsonyabb termelési kilátásaiból ered. A kukorica mellett az árpakészletek is csökkentek főként Kanadában és az Európai Unióban, valamint a cirokkészletek is hasonló tendenciát mutatnak Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban

A világ gabonatermelése, felhasználása és készletek 2015 és 2024 között (Forrás: NAK)A világ gabonatermelése, felhasználása és készletek 2015 és 2024 között (Forrás: NAK)

A búzatermelés várhatóan 791,4 millió tonna lesz, ami 2,3 millió tonnával magasabb a júliusi előrejelzéshez képest, és csaknem 3 millió tonnával több az előző évi termeléstől. A növekedés elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban a vártnál jobb téli betakarítási eredményekkel magyarázható, de Kínában és Argentínában is magasabb termés várható. Azonban az Európai Unióban és Oroszországban a kedvezőtlen időjárási körülmények csökkentették a terméshozamokat.

A búzafelhasználási előrejelzés 793,3 millió tonna, ami 0,6%-kal kevesebb a tavalyihoz viszonyítva, ami elsősorban a kínai élelmiszeripar búza felhasználásának felülvizsgálatával magyarázható. Ezzel szemben a készlet az előrejelzések szerint 314,4 millió tonna, amihez hozzájárult az Amerikai Egyesült Államok a vártnál jobb termelési eredménye is

A világ búzatermelése, felhasználása, készletek 2015 és 2024 között (Forrás: NAK)A világ búzatermelése, felhasználása, készletek 2015 és 2024 között (Forrás: NAK)

Az Európai Unió búzatermelését 124,0 millió tonnára becsülik, ami 10,9 millió tonnával elmarad az előző évinél. Ezt magyarázhatja az, hogy a becsült betakarított terület nagysága (23 millió hektár) kisebb és a becsült terméshozam (5,39 tonna/hektár) alacsonyabb az előző évhez viszonyítva. Emellett Észak-Európában a termelést megnehezítette a túl sok eső, amely Németországot és Franciaországot érintette a legsúlyosabban. Továbbá Spanyolországban, Lengyelországban és Csehországban is csökkenés tapasztalható.

A kukoricatermelés szintén csökkenést mutat: 59 millió tonnára becsülik, ami 2,5 millió tonnával kevesebb az előző évi terméshez viszonyítva. Ebben a délkelet-európai aszály és hőség jelentős szerepet játszik. A betakarított terület becsült nagysága (8,6 millió hektár) 5%-kal meghaladja az előző évit, azonban a becsült termésátlagok (6,86 tonna/hektár) elmaradtan a tavalyitól.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 24. 13:28